Київ. 28 лютого. УНІАН. Скасування діючого закону про проведення держзакупівель і ліквідації Тендерної палати хочуть ті чиновники, які прагнуть самостійно управляти процедурами закупівель товарів і послуг за державні кошти.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

«Діючий закон не дозволяє їм повною мірою використовувати важелі управління процедурами держзакупівель, які дають їм можливість перекачувати гроші до приватних кишень», - заявив В.ЛАБА, кажучи, зокрема, про мерів міст і голів обласних державних адміністрацій.

Відео дня

В.ЛАБА повідомив, що в результаті перевірок, проведених Тендерною палатою в 2007 році, було встановлено, що підприємствами, підпорядкованими обладміністраціям Дніпропетровської, Одеської, Львівської і Житомирської областей, при проведенні держзакупівель було допущено порушень на 100 млн. грн.

За даними Тендерної палати, в Дніпропетровській області до участі в конкурсах, причому в абсолютно різних сферах діяльності, часто допускалися одні й ті самі пов`язані між собою учасники, один із яких обов`язково визнавався переможцем.

Крім того, В.ЛАБА зазначив, що у багатьох випадках переможцями конкурсів визнаються приватні структури. «Практично одночасно проводяться закупівлі на мільйонні суми, де виграє приватне підприємство. А де ж ті комунальні підприємства, за які так борються мери і губернатори, які стверджують, що закон про держзакупівлі заважає працювати місцевим комунальним підприємствам? Немає сумнівів, що державні кошти просто перекочовують у приватні руки», - вважає В.ЛАБА.

Він зазначив, що Тендерна палата стоїть на шляху тих чиновників, які не зацікавлені, щоб подібні порушення виявлялися, матеріали щодо яких передавалися до правоохоронних органів і обнародувалися.

«Їх дратує те, що Тендерна палата регулярно обнародує ці дані та доводить до громадськості ті порушення, які існують у сфері держзакупівель… Якщо закон скасувати, то чиновники матимуть нагоду в ручному режимі проводити процедури закупівель, і громадськість про це взагалі не дізнається», - зазначив В.ЛАБА.

Крім того, він повідомив, що Тендерна палата має намір передавати результати своїх перевірок для публікацій в регіональних ЗМІ. «Я впевнений, що вони (результати перевірок) будуть опубліковані, і громадяни вчитуватимуться в цю інформацію, щоб дійсно дати оцінку діяльності або бездіяльності тих, хто розпоряджається державними коштами», - додав В.ЛАБА.

Як повідомлялося, 25 лютого на брифінгу в Секретаріаті Президента губернатори Рівненської області Віктор МАТЧУК і Дніпропетровської - Віктор БОНДАР піддали критиці роботу Тендерної палати, а також заявили, що її робота стала причиною зростання інфляції в 2007 році.