Питання реформування в Україні системи кримінальної юстиції стоїть давно та гостро. Але чи можна щось змінити вже сьогодні, щоб допомогти безпосереднім учасникам кримінальної ситуації повірити у можливість відновлення справедливості та дієво посприяти усуненню завданої злочином шкоди?

Програми примирення між потерпілими і правопорушниками є ефективним інструментом для роботи з кримінальними ситуаціями, про що переконливо свідчить як світовий, так і український досвід. Ці програми також часто називають «медіацією у кримінальних справах» або «відновним правосуддям», оскільки вони проводяться за допомогою спеціально навченого посередника (медіатора), допомагають виправити ситуацію та відновити рівновагу, порушену злочином.

Із 2003 року в Україні успішно діють експериментальні проекти з використання медіації між потерпілими і правопорушниками для залагодження кримінальних конфліктів. Наразі практичний досвід мають громадські та благодійні організації у 12 регіонах України. На державному рівні ініціатива підтримується Верховним Судом України, Міністерством юстиції, Академією суддів, Генеральною прокуратурою України та Національною академією прокуратури України, Державним департаментом України з питань виконання покарань.

Відео дня

З листопада 2006 року по лютий 2008 року Генеральною прокуратурою України, Національною академією прокуратури України та Благодійною організацією «Український Центр Порозуміння» за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва виконувався пілотний проект «В підтримку реформи системи кримінальної юстиції України: впровадження прийомів медіації в діяльність органів прокуратури». На прес-конференції, що відбулася 27 лютого 2008 року і на якій були присутні представники всіх залучених організацій, були підведені підсумки роботи протягом року.

Загальною метою проекту було сприяти впровадженню принципів і методів відновного правосуддя (медіації між потерпілими та правопорушниками) у практику діяльності органів прокуратури України відповідно до їх функцій на етапі провадження досудового слідства у кримінальному процесі. Для цього було здійснено відповідний аналіз законодавства, узгоджено механізм співпраці між органами прокуратури та громадськими організаціями, що надають послуги з медіації між потерпілими і правопорушниками, розроблено та апробовано спеціалізовані навчальні курси для студентів та слухачів Національної академії прокуратури, видано книгу британського дослідника Мартіна Райта «Відновне правосуддя – шлях до справедливості. Симпозіум» та бюлетень «Відновне правосуддя в Україні», розроблено сайт www.rj.org.ua, що має стати базовим для практиків відновного правосуддя в Україні, проведено круглі столи та презентації, вивчено зарубіжний досвід.

Значним здобутком проекту стало проведення на базі Національної академії прокуратури України міжнародної науково-практичної конференції «Становлення відновного правосуддя у світі та Україні. Роль прокуратури у відновному правосудді» (4-5 грудня 2007 року) за участю представників Швейцарії, Німеччини, Польщі, Молдови, Росії та Казахстану. Ця конференція є унікальною не тільки для України, але й для Європи – це перша спеціалізована конференція для фахівців з органів прокуратури щодо впровадження відновного правосуддя. Рекомендації, що були прийняті на конференції, свідчать про велику зацікавленість у більш широкому впровадженні медіації між потерпілими і правопорушниками, відповідно до міжнародних та європейських норм.

Наразі Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва висловила зацікавленість у продовженні підтримки діяльності з реформування системи кримінальної юстиції в Україні та, зокрема, щодо впровадження програм відновного правосуддя.