Київ. 26 лютого. УНІАН. Тендерна палата України ініціює проведення всеукраїнського референдуму про необхідність громадського контролю у сфері державних закупівель.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати Володимир ЛАБА.

Відео дня

За його словами, необхідність такого референдуму викликана тим, що останнім часом почастішали заяви про те, що Тендерна палата, що виконує функції громадського контролера при проведенні держзакупівель, не потрібна.

В.ЛАБА переконаний, що якщо не буде Тендерної палати, то почастішають випадки проведення держзакупівель «у ручному режимі» і, як наслідок, обсяги нераціонально використаних держкоштів можуть значно зрости.

«Ми впевнені, що нам вдасться зібрати необхідні три мільйони підписів для проведення референдуму. Враховуючи спекуляції, які сьогодні мають місце навколо закону про держзакупівлі й навколо Тендерної палати, палата, не зважаючи на думку депутатів, яка буде при ухваленні або голосуванні тієї або іншої редакції закону, вимушена сьогодні звернутися до народу, оскільки ми хочемо почути перш за все думку народу, оскільки сьогодні розкрадаються кошти саме громадян України. Тому ми вимушені вимагати сьогодні проведення всеукраїнського референдуму, на якому саме народ як єдине джерело влади в Україні повинен визначитися й висловити свою думку щодо необхідності громадського контролю, щодо необхідності діяльності Тендерної палати як представника цього громадського контролю», - зазначив В.ЛАБА.

Він повідомив, що на референдум планується винести три питання:

чи повинен бути громадський контроль у сфері держзакупівель;

конструктивною або деструктивною є на сьогоднішній день редакція закону про держзакупівлі;

чи потрібна кримінальна відповідальність за порушення, які допускаються при використанні держкоштів при проведенні держзакупівель.

Також В.ЛАБА заочно звернувся до урядовців і депутатів і нагадав, що рішення, прийняті на всеукраїнському референдумі, мають вищу юридичну силу по відношенню до інших законодавчих і нормативних актів.

В.ЛАБА підкреслив, що Тендерна палата «створена і працює як громадська організація й завжди діяла і діятиме, відстороняючись від політики».

 

[ назад ]