Київ. 25 лютого. УНІАН. Зменшення попиту на первинному ринку житла Києва викликане тим, що з ринку пішов спекулятивний капітал.

Таку думку висловив президент Спілки фахівців з нерухомості України Олександр РУБАНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, спекулянти пішли з ринку найбільш затребуваних одно- і двокімнатних квартир, де спекулятивні операції з нерухомістю становили від 50% до 70%.

Відео дня

О.РУБАНОВ відзначив, що вартість житла в «хрущовках» знижуватиметься, а житла преміум-класу – зростатиме через незадоволений попит. Він повідомив, що не бачить передумов для зростання вартості житла на 30-40%, як припускають деякі забудовники, відзначивши, що житло дорожчатиме в рамках інфляційних процесів.

Президент Спілки фахівців з нерухомості Києва Ігор ОДНОПОЗОВ вважає, що спекулянти з первинного ринку нерухомості пішли на ринок землі, при цьому покупець більше довіряє вторинному ринку житла, а авторитет забудовників помітно впав.

Він відзначив, що ажіотажу на ринку житла столиці не спостерігається, тому найбільш актуальним цього року буде будівництво котеджних містечок. Водночас перспективу розвитку ринку соціального житла і житла економ-класу в столиці він оцінює як невисоку.

На думку члена правління Спілки фахівців з нерухомості України Михайла ЖОГОЛЄВА, через тенденції до зменшення термінів надання іпотечних кредитів (до 15 років) на ринку для продажу з`явиться нове житло, коли забудовник самостійно братиме кредит і продаватиме вже готові квартири.

Експерт відзначив, що інвесторів цікавить будівництво багатофункціональних комплексів, а будувати виключно житло для них ризиковано. Серед регіонів, привабливих для інвесторів, він назвав Крим, Карпати і Закарпаття, міста-мільйонники, а також промислові міста.

М.ЖОГОЛЄВ додав, що «на короткі гроші» мінімальний рівень доходності для зарубіжних інвесторів становить 15% на рік.