Київ. 20 лютого. УНІАН. Коаліція антикорупційних організацій ініціює створення при одному з парламентських комітетів Громадської комісії із захисту прав водіїв.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Коаліції антикорупційних організацій Анатолій МІСЯЦЬ.

За його словами, ця комісія матиме своїх представників в усіх регіонах України. Її метою буде створення противаги «тому беспределу, який сьогодні існує на дорогах», зокрема, свавіллю, що чинять інспектори Державтоінспекції.

Відео дня

А.МІСЯЦЬ висловив переконання, що на сьогодні «система ДАІ в Україні – це бізнесова система». Крім того, він вважає, що це відомство, не дивлячись на спроби влади змінити його, «залишається закритим до співпраці», а оскаржити дії інспектора ДАІ неможливо навіть в судовому порядку.

А.МІСЯЦЬ також поінформував, що, згідно з дослідженнями стану безпеки на дорогах, проведеними коаліцією, кожне друге ДТП в Україні або порушення Правил дорожнього руху, відбувається не через порушення водія, а з інших причин. Зокрема, через неякісний стан доріг; неякісний стан інформованості водіїв на автошляхах (застарілі, загромаджені, відсутні, неузгоджені знаки та повідомлення); неправильність розрахунку транспортного потоку; технічний стан автомобілів тощо.

За словами А.МІСЯЦЯ, ці фактори та ряд інших фактично не враховуються інспекторами ДАІ, а наслідки порушень та збитки списуються на водіїв. У зв’язку із викладеним, голова коаліції вважає за доцільне залучити до співпраці майбутньої комісії керівників профільних відомств, ЗМІ, депутатів, представників підприємств-перевізників.