Київ. 11 лютого. УНІАН. Тендерна палата України може стати політичним інструментом у контексті президентської виборчої кампанії 2009 року.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив сьогодні керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор НЕБОЖЕНКО.

Відео дня

За його словами, у даний час громадська організація "Тендерна палата України", «подолавши свої контролюючі й регуляторні функції, вийшла на рівень політичного впливу».

«Зараз державні закупівлі Тендерної палати перетворилися на досконалий, відточений механізм примусової корупції місцевої влади, малого й середнього бізнесу. Тендерна плата вийшла на такий рівень впливу, що вона не просто створює загрози для (єдності) демократичної коаліції або для діяльності Верховної Ради, але вона може впливати на майбутні вибори», - сказав В.НЕБОЖЕНКО.

Він також зазначив, що більшість тендерних закупівель проводяться на місцевому рівні, й тут шляхом розділення за політичною ознакою на лояльний або нелояльний бізнес може здійснюватися політичний вплив на електорат.

У зв`язку з цим політолог вказав також на симптоматичну кризу у Верховній Раді при спробі внесення до порядку денного питання про зміну тендерного законодавства.

«При відкритті нової сесії каменем спотикання виявилася не проблема НАТО, не бійка між головою МВС і мером, а обговорення закону про держзакупівлі. Саме це призвело до кризи. А далі пішло гірше: ЯЦЕНЮК (голова ВР Арсеній ЯЦЕНЮК) ледь не втратив своє робоче місце після того, як почалися процеси збору підписів за його відставку, ініційовані не з опозиції, а перш за все з демократичної коаліції», – зазначив політолог.

Політолог зазначив також, що коаліційний уряд, очолюваний Юлією ТИМОШЕНКО, все ще не оприлюднив свою чітку позицію щодо змін законодавства в даній сфері.

«Незрозуміла роль прем`єр-міністра. Юлія Володимирівна так активно працює з антикорупційною риторикою, особливо там, де вона не контролює владу. Вона, зокрема, чудово розбирається з Фондом держмайна. А ось знайти антикорупційні відповіді майбутньому держзакупівель і Тендерної палати для неї поки неможливо. Тут раптом їй зраджує властива їй активність», – сказав В.НЕБОЖЕНКО.

Він зазначив також, що непрозора й часто «надсекретна» діяльність Тендерної палати дає підстави вважати, що вона дійсно може стати дієвим електоральним інструментом.

«Це абсолютно новий інструмент, який опинився незрозуміло у кого в руках. Повторюю, що Президент свою точку зору висловив, ЯЦЕНЮК намагався поставити це питання на прозоре обговорення й голосування. Залишилося слово за найенергійнішим прем`єром і найговіркішим політиком у нашій країні – Юлією Володимирівною ТИМОШЕНКО», - зазначив В.НЕБОЖЕНКО.