Київ. 8 лютого. УНІАН. Держава заборгувала працівникам підприємств зони відчуження 1 млрд. грн.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник Чорнобильської територіальної організації Атомпрофспілки Микола ТЕТЕРІН.

“Діюча система нарахування доплати за роботу в зоні відчуження не відповідає законодавству”, - сказав М.ТЕТЕРІН.

Відео дня

За його словами, на підставі ст.39 Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28 лютого 1991 року громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, а саме - у зоні обов’язкового відселення, здійснюється доплата у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Представник профспілки додав, що постановою Кабінету міністрів “Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження і зоні обов’язкового відселення після повного відселення жителів” від 29 січня 2003 року було встановлено доплату за роботу в зоні відчуження у 9-кратному розмірі для громадян, які працюють в зоні обов’язкового відселення, та нараховується премія у розмірі до 50% тарифної ставки (посадового окладу) з урахуванням доплат і надбавок, передбачених законодавством.

“Таким чином, розмір щомісячної доплати за роботу в зоні відчуження повинен дорівнювати 27 мінімальним зарплатам плюс 50% премії від цієї суми”, - вважає М.ТЕТЕРІН.

За його словами, у такому випадку кожному працюючому в зоні відчуження з 1 січня 2003 року повинно бути сплачено додатково від 240 тис. грн. до 340 тис. грн. При кількості таких осіб, а це близько 3,5 тисяч, для виплат потрібно понад 1 млрд. грн.

Водночас, М.ТЕТЕРІН зауважив, що при визначенні доплат за роботу у зоні відчуження застосовувалась постанова Кабміну від 26 липня 1996 року, при цьому доплата становила 118,8 грн. (з 11 квітня 2007 року – 264 грн.)

Він наголосив, що для вирішення цього питання на державному рівні Чорнобильська територіальна організація Атомпрофспілки розпочинає процедуру колективного трудового спору.