Київ. 23 січня. УНІАН. У 2007 році витрати киян зростали швидше, ніж доходи.

Так, споживча корзина представника середнього класу м. Києва подорожчала на 1,5 тис. грн. (до 7,5 тис. грн), при цьому зарплата працюючих фахівців у середньому збільшилася на 0,9 тис. грн.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН головний редактор журналу «Деньги» Олександр КРАМАРЕНКО, такого висновку дійшли фахівці видання, порівнявши річні результати власних незалежних розрахунків індексу зростання споживчих цін і зарплат у столиці.

Відео дня

За його словами, видання аналізувало структуру споживання і заробіток найплатоспроможнішого шару столичних жителів - людей з особистим доходом від 6 тис. грн. на місяць, тобто ядра середнього класу.

Як повідомив О.КРАМАРЕНКО, в цілому до середнього класу видання зарахувало жителів столиці з місячним доходом від 800 дол., при цьому ядром середнього класу столиці є люди із заробітком 1,2-1,5 тис. дол. на місяць. На його думку, 30-35% жителів столиці можна віднести до середнього класу.

За інформацією О.КРАМАРЕНКА, індекс інфляції журналу «Деньги» в 2007 році для вищезазначеної групи жителів столиці становив 26% проти офіційного індексу інфляції, обнародуваного Держкомстатом, на рівні 16,6%. Основною причиною, за якою показники відрізняються, є те, що «Деньги» враховують конкретний перелік товарів і послуг, які споживає житель великого міста, який добре заробляє. Тоді як офіційні органи статистики враховують абсолютно всі ціни по країні і розглядають іншу корзину товарів і послуг.

За даними журналу «Деньги», найбільше - на 32,5% - в 2007 подорожчали послуги. Продукти стали дорожчими на 21,54%, промтовари - на 20,3%.

За прогнозами видання, в 2008 році споживча корзина середнього класу подорожчає, як мінімум, на 15-16%.

Індекс зарплат журналу «Деньги» за підсумками 2007 року становив 23,7%. Для розрахунку видання використовувало дані по корзині з 10 найбільш затребуваних у Києві професій.

Як повідомив О.КРАМАРЕНКО, до списку увійшли IT-фахівці, менеджери з продажу, економісти, інженери, бухгалтери, секретарі, торгові представники, маркетологи, логісти і HR-фахівці. Зарплати зростали через інфляцію в цілому і значне подорожчання оренди житла, зокрема.

О.КРАМАРЕНКО зазначив, що найвище зростання зарплат у 2007 році було у менеджерів з зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) - їм стали пропонувати майже на 56% більше. Відстали від середньоринкових темпи зростання зарплат у маркетологів, фахівців з PR, HR-фахівців, бухгалтерів, аудиторів, економістів і фінансових працівників.

«Незважаючи на те, що ціни в 2007 році йшли попереду зарплат, у кваліфікованих фахівців є привід для оптимізму, - вважає головний редактор журналу «Деньги». - За рік подорожчали абсолютно всі фахівці, деякі - більш як на 50%. За нашими прогнозами, в 2008 зростання зарплат продовжиться і буде порівнянним з темпами зростання споживчих цін».