Київ. 21 січня. УНІАН. Група народних депутатів та Всеукраїнське товариство “Просвіта” звернулися з проханням до Президента України Віктора ЮЩЕНКА оголосити 21 січня Днем саможертовності. Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат, член фракції БЮТ Павло МОВЧАН. За його словами, така пропозиція пов’язана з 30-річчям з моменту самоспалення Олекси Гірника біля могили Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі.

П.МОВЧАН нагадав, що у такий спосіб О.Гірник висловив протест проти русифікації України. За словами народного депутата, з цією метою главі держави вже направлений відповідний лист. “Цілком логічно, щоб Президент України своїм Указом врегулював це питання”, - сказав він. Крім того, за словами П.МОВЧАНА, це “не є великою проблемою, аби встановити додаткову визначну дату в календарі”. Народний депутат також наголосив, що нинішня влада, зокрема, Верховна Рада, повинна зробити все, аби у максимально короткий термін припинити подальшу русифікацію України. Зокрема, наголосив він, необхідно ухвалити закон про мови і закон про статус української мови як державної.

“Необхідно зробити все, щоб раз і назавжди припинити розподіл України за мовним принципом”, - сказав П.МОВЧАН. У свою чергу член фракції БЮТ Юрій ГНАТКЕВИЧ наголосив, що українська влада повинна займати більш європейську позицію відносно функціонування української мови. За його словами, неприпустимим є подальше втручання інших країн у мовну політику України.

Відео дня

Ю.ГНАТКЕВИЧ нагадав, що Російська Федерація висловила свій протест проти рішення Конституційного Суду України щодо необхідності перекладу чи дублювання українською мовою усіх фільмів. “Влада має стояти на принципах національного відродження”, - сказав він. Довідка УНІАН. О.Гірник - український патріот із Калуша. У ніч з 21 на 22 січня 1978 року, у переддень 60-річчя Злуки, яку 22 січня відзначають як День Соборності України, він спалив себе на Чернечій горі у Каневі, біля могили Тараса Шевченка, на знак протесту проти політики зросійщення України та українців. „Хай живе самостійна соборна Українська держава! Радянська, та не російська! Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі,” - писалося на безлічі листівок, розсипаних по схилах Чернечої гори.