Київ. 18 січня. УНІАН. Приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО має інтенсифікувати інформаційну кампанію про альянс.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор міжнародних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Валерій ЧАЛИЙ.

“Сподіваюсь, що таке консолідоване рішення пришвидшить інформаційну роботу щодо НАТО”, – сказав В.ЧАЛИЙ.

Відео дня

Він переконаний, що зараз в Україні така робота системно не ведеться, а є лише епізодичні заходи, організовані держструктурами.

За словами В.ЧАЛОГО, ресурсів на інформування про альянс виділяється недостатньо. Він навів приклад, що у бюджеті 2008 року на цю роботу передбачено тільки 10 копійок на кожного громадянина.

Експерт зазначив, що рівень підтримки вступу України до НАТО серед населення дуже незначний, оскільки, за даними Центру Разумкова, тільки 7% громадян мають достатньо інформації про альянс.

В.ЧАЛИЙ відзначив, що самої заяви керівництва держави про бажання приєднатися до ПДЧ недостатньо, потрібно ще консенсусне рішення країн – членів НАТО.

У цьому контексті експерт висловив невпевненість у тому, чи вдасться Україні залучитися підтримкою всіх членів альянсу до квітневого самміту в Бухаресті.

“Часу до Бухарестського самміту дуже мало. Я не впевнений, що ми можемо встигнути – поки що наші шанси 50/50”, – сказав В.ЧАЛИЙ.

Він також наголосив, що приєднання до ПДЧ абсолютно не означає сьогодні вирішення питання вступу чи не вступу України до НАТО. Цей план лише поглибить співпрацю України з Організацією Північноатлантичного Договору.

В.ЧАЛИЙ підкреслив, що сьогодні питання вступ Україні до альянсу на порядку денному взагалі не стоїть.

“ПДЧ – це не тільки аргумент і стимул для реформування сфери безпеки і підвищення ефективності оборонної сфери, але і всіх інститутів держави, розвитку економіки, соціальної сфери. В принципі, цей документ дозволить ще й додатково більш ефективно контролювати дії й обіцянки української влади перед українським народом”, – сказав експерт.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня, Президент України Віктор ЮЩЕНКО, прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО і Голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК звернулися з листом до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп СХЕФФЕРА. У документі вони заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час наступного саміту Україна – НАТО в Бухаресті у квітні 2008 року.