Київ. 18 січня. УНІАН. Україна має відмовитись від загального призову до Збройних Сил тільки у разі приєднання до системи колективної безпеки.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ.

Він наголосив, що Україна повинна приєднатись до ПДЧ, а потім до НАТО не тому, що задекларовані програми треба реалізовувати, а через реальну потребу забезпечення національної безпеки.

Відео дня

“Ми скорочуємо Збройні Сили, в нас не достатній оборонний бюджет, ми переходимо на професійну армію, а чи може професійна армія забезпечити нашу оборону в разі війни – очевидно не може тому, що такі маленькі професійні армії на контрактній основі можуть реалізовувати завдання тільки мирного часу”, - сказав він.

Г.ПЕРЕПИЛИЦЯ додав, що у воєнний час малочисельна професійна армія може бути дієвою тільки у разі приєднання до більш масштабної системи колективної оборони.

“Коли ми заявляємо, що до 2010 року переходимо на контрактну армію без принципу колективної безпеки – це є авантюрою”, - наголосив експерт.

За його словами, якщо вище керівництво ще остаточно не вирішило чи вступати в НАТО чи ні, тоді треба повернутись до загального обов’язкового призову, для того, щоб мати можливість здійснювати індивідуальну оборону і безпеки країни.