Тендерна палата України заявляє про системні порушення законодавства при закупівлях послуг із оздоровлення дітей за державні кошти.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила віце-президент Тендерної палати України Людмила КРАВЧЕНКО.

За її словами, ТПУ провела дослідження 339 тендерних процедур держзакупівель послуг із оздоровлення, що здійснювалися в 2007 р., на загальну суму понад 172 млн. грн. У результаті перевірки ТПУ встановила можливе завдання збитків державі на 3,5 млн. грн.

Відео дня

Зокрема, зазначила Л.КРАВЧЕНКО, до грубого порушення законодавства, виявленого практично в кожному випадку перевірених процедур, слід віднести зазначення в тендерній документації ціни послуг із урахуванням ПДВ, тоді як, згідно із законодавством, вартість оздоровчих путівок для дітей звільняється від цього податку. Л.КРАВЧЕНКО пояснила, що в більшості випадків у тендерних пропозиціях ціна послуги зазначалася з ПДВ, при цьому в самих договорах із переможцями розмежування по податку відсутнє. Відповідно, підрядники надалі не відображали в своїй фінансовій звітності зазначених сум податку.

«Це, по суті, «відкати», про які ми так часто говоримо сьогодні», - сказала Л.КРАВЧЕНКО.

Крім того, повідомила віце-президент ТПУ, поширеним порушенням проведення держзакупівель у зазначеному сегменті був допуск до участі в торгах фірм-посередників, а також компаній, що не вказували в своїх пропозиціях, які санаторно-курортні установи вони мають у своєму розпорядженні. Часто в тендерній документації не вказувалася наявність обов`язкової сертифікації та рівня акредитації санаторно-курортних установ.

Також поширеним порушенням був допуск до процедур пов`язаних осіб.

Загалом, за словами Л.КРАВЧЕНКО, цього року проведено 413 процедур із закупівлі послуг із оздоровлення на суму 490 млн. грн. При цьому в державному бюджеті на 2007 рік на ці послуги було передбачено понад 1 млрд. грн.

«Таким чином, кошти в сумі 550 млн. грн., а це майже 53% від загальної суми, використано без проведення торгів або використано на інші витрати, а не за цільовим призначенням», - сказала віце-президент Тендерної палати.