Васильківська територіальна громада вимагає провести антикорупційний аудит місцевої влади. Про це заявив на прес-конференції в УНІАН депутат Васильківської міської ради п’ятого скликання Сергій БІРЮКОВ.

В ході прес-конференції депутати Васильківської міської ради (Київської області) Олександр БАБАРИК, Юрій КРАХМАЛЬНІКОВ, голова Васильківської міської організації захисту прав споживачів Віктор ПАНДЖАКІДЗЕ оприлюднили факти зловживань місцевої влади, в тому числі продажу будівлі міськради. Серед іншого йшла мова і про факти погроз на адресу громадських діячів та опозиційних депутатів з боку команди нинішнього мера Василькова Сергія ІВАЩЕНКА. Зокрема, депутати звернулись до міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКО та лідера НСНУ В’ячеслава КИРИЛЕНКА розібратись в цій ситуації, оскільки “права рука” мера член НСНУ Ігор ГАВРИЛЮК відкрито погрожував і влаштовував “погром” громадської приймальні С.БІРЮКОВА.

С.БІРЮКОВ зачитав відкритий лист до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО, Голови Верховної Ради України Арсенія ЯЦЕНЮКА, в якому наголошується, що в результаті недосконалої політичної реформи, стратегічних помилок у виборі способу формування місцевих органів влади, відсутності належного контролю за діяльністю місцевих органів влади з боку найвищих державних інститутів, в умовах корумпованості судової гілки влади та правоохоронних органів, територіальні громади віддані на тотальне пограбування.

Відео дня

”Землі та комунальне майно перетворились у джерело збагачення нечесних міських, сільських голів, корумпованих депутатів місцевих рад. На жаль, такі дії місцевої влади нерідко знаходять підтримку депутатів Верховної Ради України або інших представників найвищих державних органів України”, - наголошується в зверненні.

На думку авторів листа, найяскравішим прикладом пограбування територіальних громад є “безпрецедентний „дерибан” землі та комунального майна у м. Василькові Київської області, коли міський голова С.ІВАЩЕНКО та депутати, які ставлять власні інтереси вище інтересів своїх виборців, в таємниці від громади, грубо порушуючи чинне законодавство в сфері земельних відносин, без конкурсів, аукціонів, чи відкритих торгів ділять землю та комунальне майно між собою, своїми родичами та наближеними комерційними структурами”.

Вони підкреслюють, що у Василькові кому розподіляти землю або комунальне майно, вирішується не на сесіях міської ради, відповідних депутатських комісіях, як це передбачено Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні”, а особисто С.ІВАЩЕНКОМ та його безпосередніми підлеглими, які виконують вказівки міського голови.

”Система розподілу земель та комунального майна в Василькові, свідомо запроваджена С.ІВАЩЕНКОМ приводить до того, що міський бюджет недотримує сотні мільйонів гривень, саме місто по суті втратило інвестиційну привабливість і таким чином своє майбутнє”, - йдеться в документі, і додається: “Наявні у нас документи свідчать, на нашу думку, про існування у м. Василькові організованої злочинної групи, яка розкрадає комунальне майно та земельні ресурси міста. Продали навіть приміщення міськвиконкому”.

У листі нагадується, що актив територіальної громади, на своїх зборах 25 листопада цього року прийняв рішення про проведення місцевого референдуму з питань дострокового припинення повноважень Васильківського міського голови С.ІВАЩЕНКА та Васильківської міської ради V скликання.

Від імені зборів мешканців м. Василькова, місцевих осередків політичних партій та громадських організацій депутати просять вище керівництво держави сприяти змінам у чинному законодавстві України стосовно місцевого самоврядування в Україні, зокрема щодо змін до виборчого законодавства про місцеві вибори. А саме йдеться про повернення до мажоритарної системи виборів та голосування за обрання міських, сільських голів у два тури. Також вони висловлюються за спрощення процедури дострокового припинення повноважень міського голови та міської ради територіальними громадами.

Також вони просять до законопроектів, які зареєстровані у Верховній Раді стосовно відкликання міських голів м. Києва та м. Харкова, обов’язково додати м. Васильків. “Пропонуємо усім територіальним громадам великих і малих міст України долучатися до процесу ініціювання антикорупційних аудитів на місцях”, - говориться у відкритому листі.