Партія зелених України, Київський Еколого-культурний центр та громадська організація “Екоправо-Київ” вимагають розробити і прийняти Державну програму з охорони зубрів, яка передбачає бюджетне фінансування заходів з охорони цих тварин в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив експерт Партії зелених України Ігор КИРИЛЬЧУК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Окрім того, сказав І.КИРИЛЬЧУК, зазначені організації вимагатимуть розробити і затвердити Стратегію охорони зубрів в Україні, проведення державної та громадської експертиз з обліку зубрів в Україні з метою з’ясування їх точної чисельності та загального стану.

Відео дня

Також вони вважають за необхідне створити у всіх природних місцях проживання зубрів, перш за все у Вінницькій, Сумській, Львівській областях, зоологічних заказників.

В ПЗУ вважають, що необхідно провести прокурорське розслідування з метою з’ясування причин масового знищення зубрів у Чернігівській області (було знищена популяція зубрів у 110 голів) та покарання винних.

Як повідомила юрист громадської організації “Екоправо-Київ” Галина ЛЕВІНА, нещодавно вдалося припинити комерційний відстріл зубрів. За її словами, ГО “Екоправо-Київ” та Київський Еколого-культурний центр подали позов до суду на Держкомлісгосп і Міністерство охорони навколишнього природного середовища щодо незаконного відстрілу зубрів, і положення про селекційний відстріл зубрів було скасовано.

Директор Еколого-культурного центру Володимир БОРЕЙКО у свою чергу повідомив, що під виглядом селекційного відстрілу зубрів відбувалося незаконне полювання на цих тварин, які занесені в Червону книгу. Він повідомив, що чисельність зубрів скоротилася більш ніж втричі: з 680 голів у 1991 році до 190 голів у 2007 році. В.БОРЕЙКО також повідомив, що на полювання на зубрів в Україну приїжджають багато заможних людей з 15 країн світу. “Зубр - дуже цінний трофей, а чим більш рідка тварина, тим більше бажання у людей її вполювати”, - сказав він. За словами В.БОРЕЙКО, в багатьох країнах зубрів вже знищено, вони залишилися лише в Німеччині, Польщі, Білорусі та Україні. Проте він зазначив, що в цих країнах розроблені програми з охорони зубрів, і тому мисливці на цих тварин їдуть в Україну.

В ході прес-конференції було показано фільм про те, як німецький бізнесмен на полюванні вбиває зубра.