Члени асоціації «Меблідеревпром», яка об`єднує меблеві і деревообробні підприємства України, просять Антимонопольний комітет (АМК) України порушити справу щодо порушення конкурентного законодавства Державним підприємством «Торговий дім «Крона».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент Асоціації Сергій САГАЛЬ.

За його словами, на сьогодні на ринку необробленої деревини склалася несприятлива ситуація, оскільки об`єднання «Держлісгосп» створило державне підприємство «Крона», якому передані права на реалізацію деревини.

Відео дня

За словами переробників, «посередницька структура» - ДП «Крона» монополізує ринок, і в переробників немає можливості придбавати деревину безпосередньо у виробників. «Підприємство не має ніяких конкурентів на території України і одноосібно здійснює реалізацію необробленої деревини», - зазначив С.САГАЛЬ.

Крім того, зазначив він, ДП «Крона» встановило розмір своєї винагороди за проведення торгів у 2,5% від проданого кубометра деревини, що веде до підвищення цін на сировину, і таким чином, до подорожчання кінцевої продукції – меблів. «У нас немає вибору. Для того, щоб вижити, ми змушені будемо піднімати ціну», - сказав С.САГАЛЬ.

Він зазначив, що такі дії Держлісгоспу України привели до зростання цін на необроблені лісоматеріали від 15 до 30%.

Представники компаній – переробники деревини - зазначають, що створення ДП погіршує умови роботи на ринку, і деякі з іноземних компаній мають намір переглядати свої інвестиційні плани наступного року в бік зменшення.