Опозиційні депутати Васильківської міської ради в Київській області ініціюють дострокові вибори мера міста.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН депутати Васильківської міськради Сергій БІРЮКОВ і Богдан КОРЧИНСЬКИЙ.

За їхніми словами, у Василькові впродовж останніх двох років, з тих пір, як містом керує Сергій ІВАЩЕНКО, а в міськраду в результаті пропорційної системи потрапили люди, «зовсім далекі від політики, які тепер використовують депутатський статус для власного збагачення, переш за все, виділення землі і розподілу комунального майна», твориться «беззаконня».

Відео дня

«Тисячолітній Васильків за свою багатостраждальну історію знову переживає часи руйнувань, але вже не монголо-татарами і не фашистами, а своїми казнокрадами», - сказав С.БІРЮКОВ.

На підтвердження своїх слів він, зокрема, повідомив, що на початку опалювального сезону Васильків вперше за десять останніх років не одержав гарячу воду, при тому, що населення платить за комунальні послуги за тарифами, які є одними з найвищих в області. Разом з тим він зазначив, що зараз в суді розглядається питання про необгрунтованість діючих тарифів, і ймовірність того, що вони будуть відмінені, «дуже велика». Це може призвести, на його думку, до економічної катастрофи. Тобто, у разі ухвалення такого судового рішення цілком реально, що з міського бюджету необхідно буде відшкодувати населенню «дуже багато мільйонів гривень». «Цього наш бюджет може не витримати», - сказав депутат.

С.БІРЮКОВ також повідомив про те, що міськрада підтримує рішення про передачу земель Василькова своїм «колегам», тоді як сотні городян на свої заяви щодо виділення земельних ділянок дістають відмову. З порушенням черговості землю також одержують іногородні, іноді навіть нерезиденти України, сказав депутат. Роздаються, за його інформацією, землі під котеджне будівництво в паркових зонах, стадіонах, лісах, дитячих садках тощо. Що ж до голосування в раді, то за його словами, проходить воно в закритому від общини режимі, без обговорення, часто пакетом, без зазначення адреси, де земельні ділянки знаходяться. Практика земельних аукціонів у місті відсутня, заявив С.БІРЮКОВ.

«Всі зусилля зупинити дерибан на місцевому рівні наштовхуються на глуху стіну замовчування і приховування, в т.ч. і в правоохоронних органах”, - підкреслив С.БІРЮКОВ.

Він повідомив, що в результаті діяльності нинішньої влади Васильків, зокрема, втратив один із історичних об`єктів - частину оборонних споруд часів Київської Русі “Дитинець”, яку передано приватній структурі для здійснення комерційної діяльності.

Крім того, як стверджує депутат, в результаті “прихованих” аукціонів, проведених місцевими властями, община Василькова залишилася без найпривабливіших об`єктів нерухомості. «А на останній сесії стало відомо про оформлення в приватну власність будинку виконкому, який розташований в самому центрі міста», - підкреслив С.БІРЮКОВ.

“Про відчуження цієї будівлі в квітні 2007 року не було відомо не тільки общині міста, про це донині не знають місцеві депутати, оскільки це питання не розглядалося в міській раді”, - підкреслив представник опозиції у Васильківській міськраді.

Крім того, на прес-конференції С.БІРЮКОВ зачитав свою заяву про добровільне складення депутатських повноважень «на знак протесту проти розбазарювання земельних ресурсів територіальної общини Василькова і непрозорого розподілу комунального майна міським головою Сергієм ІВАЩЕНКОМ».

Він також закликав своїх колег-депутатів прислухатися до думки своїх виборців, які 25 листопада цього року підписали ініціативу опозиції про проведення референдуму за відставку мера міста і розпуск Васильківської міськради.

Б.КОРЧИНСЬКИЙ, у свою чергу, звернувся до керівників правоохоронних органів звернути увагу на «беззаконня і кричущу ситуацію, що склалася у Василькові». Він також повідомив, що по виконання рішення зборів громадян Василькова від 25 листопада група опозиційних депутатів виносить на наступне засідання сесії проект рішення про дострокове припинення повноважень Васильківського міського голови і міськради.

«Ми пропонуємо депутатам узяти на себе відповідальність за те, що відбувається в місті і саморозпуститися, а перед цим відправити у відставки Васильківського міського голову», - сказав Б.КОРЧИНСЬКИЙ.

За його інформацією, опозиція також пропонує міськраді перед саморозпуском внести законодавчі зміни в регламент роботи ради і бюджетний регламент Васильківської міськради, щоб наступна місцева влада не продовжувала політику нинішньої.