Тендерна палата України виявила факти незаконного використання 4 млрд грн. державних коштів при проведенні процедур державних закупівель рядом природних монопольних підприємств, зокрема, «Укрзалізницею», «Укравтодором», «Енергоатомом», а також «Укргазвидобування» і «Нафтогазом України».

Про це на сьогоднішній прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління ТПУ Володимир ЛАБА.

Він зазначив, що порушення виявлені при перевірках процедур, проведених за декілька останніх місяців, і особливо ситуація з порушеннями загострилася наприкінці бюджетного року. «Це не тільки порушення, а в першу чергу, ігнорування норм чинного законодавства з метою не тільки розбазарювання держкоштів, а й привласнення їх деякими посадовцями і чиновниками.. І я б сказав, що ми, проводячи перевірки, намагаємося припинити розбазарювання коштів, зокрема і цих, понад 4 мільйони гривень», - зазначив В.ЛАБА.

Відео дня

Більшість порушень і фактів ігнорування норм законодавства, по суті, є подібними і направлені на те, щоб “обійти норми закону, або так їх застосувати, щоб створити штучне конкурентне коло учасників процедури і безальтернативні умови для купівлі товару або послуги у одного виконавця», - сказав голова ТПУ.

В.ЛАБА зазначив, що на сьогоднішній день закон про держзакупівлі чітко визначає порядок їх проведення. «Якби цих правил дотримувалися при проведенні закупівель, то була б економія коштів. А оскільки норм не дотримуються – держава несе додаткові витрати, найчастіше, через проведення закупівлі товарів і послуг за завищеними цінами», - заявив В.ЛАБА, відзначивши, що документація для проведення тендерів готується так, щоб «чужі» не попадали в число учасників конкурсу.

Як приклад порушень голова правління ТПУ навів факт проведення закупівлі 3-х тракторів МТЗ-82 Херсонським облавтодором. Незважаючи на відкриту процедуру, згідно з даними перевірки, ціни були завищені майже на 140 тис. грн. Івано-франківський облавтодор, за даними ТПУ, проводив процедуру закупівлі тракторів за завищеною ціною більш ніж на 200 тис. грн. В.ЛАБА зазначив, що по Україні облавтодорами було куплено понад 100 тракторів.

Також В.ЛАБА повідомив, що при закупівлі Службою будівельно-монтажних робіт і цивільних споруд Південної залізниці спецавтомобілів на очікувану вартістю понад 2 млн. грн ціна була завищена більш ніж на 230 тис. грн.

Також із завищенням ціни в 2 рази проводилася закупівля для Південної залізниці систем пожежної сигналізації для вагонів – всього майже на 70 тис. грн при очікуваній вартості 1,125 млн.

Донецька залізниця, за даними ТПУ, при покупці 2-х дорогих автомобілів перевитратила 180 тис. грн.

ВАТ «Крименерго», за даними ТПУ, проводячи закупівлю лічильників на 6,5 млн. грн. допустило до участі в конкурсі зв`язані між собою фірми і завищило ціну на покупку більш ніж на 1 млн. грн. Дочірня компанія «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз Україна» проводила закупівлю на 6,4 тис. грн., при цьому на 1,8 млн. грн. перевищила витрату коштів. Держпідприємство «Вугілля України», проводячи закупівлю на більш ніж 100 млн. грн., перевищило вартість більш ніж на 8 млн. грн.

В.ЛАБА підкреслив, що «кожна копійка завищення ціни ляже на кишеню українців і буде сплачена вартістю наданих їм послуг». «Таким чином, держава втрачає двічі – коли розбазарюються кошти і коли країна вимушена компенсувати населенню різницю в оплаті послуг підприємств-монополістів», - підкреслив голова ТПУ.