У Тендерній палаті заявляють, що мери Дніпропетровська й Чернівців «кришують» розкрадання державних коштів, не реагуючи на факти проведення процедур держзакупівель із порушенням законодавства.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

За його словами, в Дніпропетровську було перевірено 19 процедур держзакупівель й виявлено порушення на суму 17 млн. грн, у Чернівцях – проведено 9 перевірок, порушень виявлено на 5 млн. грн.

Відео дня

Говорячи про Дніпропетровськ, В.ЛАБА зазначив, що порушення при проведенні держзакупівель міськрадою й підлеглими їй підприємствами допускалися саме «через відсутність контролю мера міста Івана КУЛІЧЕНКА». Закупівлі, за словами В.ЛАБИ, проводилися за завищеними цінами, в багатьох випадках тендери проводилися «фіктивно» - до участі в них допускалися пов`язані між собою структури й підприємці. «Загалом, це можна назвати формальним підходом до виконання закону, що в свою чергу призводить до неефективного використання бюджетних коштів, а загалом призводить до їх розбазарювання й осідання величезних відсотків у кишенях чиновників», - зазначив В.ЛАБА. На думку ТПУ, ці кошти осідають у кишенях депутатів, які для того, щоб бути ближчими до тендерів, створюють, як правило, власні фірми, або «кришують ті фірми, що беруть участь у тендерах», - сказав голова ТПУ.

Як приклад він навів випадок, коли одним із переможців тендеру із закупівлі фармпрепаратів, який проводило відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Дніпропетровську, стало ВАТ «Ліон», засновником якого є Роберт АРУТЮНОВ – депутат міськради. «Така схема спрацьовує на 100%. З одного боку, й закону неначебто дотримано – тендер проведено, переможця визначено, нічого ніби підозрілого немає, але зрозуміло, що гроші, в достатньо великій кількості, направлені ... з бюджету на рахунки цієї приватної структури», - зазначив В.ЛАБА. Також він навів приклад, коли тендерний комітет допустив до процедури пов`язаних між собою учасників - ремонтно-будівельне управління №9 АТ «Ремпобутрест» і дочірнє підприємство ремонтно-будівельне управління №1 того ж АТ. Керівник цих підприємств, за даними ТПУ, одна й та сама особа. «Про яку процедуру, яка б забезпечила економне й ефективне використання державних, а в даному випадку, бюджетних коштів, може йти мова? Створивши лише на папері так зване «конкурентне коло», учасники між собою домовляються, визначають ціни… й виграють конкурс… Ефект негативний, оскільки істотна частка коштів осідає в кишенях тих, хто такий тендер проводить», - переконаний В.ЛАБА.

Він також повідомив, що порушення виявлено при проведенні тендерів дніпропетровським міським комунальним підприємством «Дніпротепломережа» - до конкурсу з проектування й обладнання системи опалення та гарячого водопостачання на 4,5 млн. грн були допущені пов`язані між собою учасники. Сама міськрада порушила закон при проведенні тендеру на суму 250 тис. грн із закупівлі послуг інформаційних агентств для висвітлення своєї діяльності. Виявлено також порушення при проведенні тендеру управлінням капітального будівництва міськради при закупівлі робіт із захисту від підтоплення будинків - вартість близько 270 тис. грн. тощо.

Подібні порушення виявлено й при перевірках у Чернівцях.

В.ЛАБА зазначив, що часто до участі в тендерах допускаються пов`язані між собою структури, переможцями тендерів стають фірми, відкриті депутатами міськради. Він повідомив, що міськрадою, «мабуть, із мовчазної згоди мера», було зроблено дві закупівлі нафтопродуктів у одного ВАТ, директором якого є заступник голови однієї з комісій міськради. Таким чином, припускає В.ЛАБА, «сума понад 300 тис. грн. перекочувала з бюджетної кишені - в кишеню цього депутата».

В.ЛАБА повідомив про порушення закону при проведенні закупівлі робіт майже на 1,6 млн. грн із будівництва лісовозних доріг. «Це свідчить, швидше за все, про перекачування держкоштів у кишені можновладців, які сьогодні наближені до процедур проведення держзакупівель. Залишається здогадуватися про розмір відкатів, які осідають у кишенях», - зазначив В.ЛАБА.