Росія повинна виплатити Україні не менш як 1,5 млрд. дол. компенсації для відновлення рибних ресурсів, які постраждали через аварії кораблів Російської Федерації в Керченській протоці.

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент рибогосподарської асоціації з відтворення водних живих ресурсів і селекції в рибництві "Аквакультура" Володимир ВОЛКОВ.

За словами В.ВОЛКОВА, в результаті катастрофи закрито шлях для міграції риби, і та риба, яка повинна була зайти в українські води, залишилась біля Туреччини, в Босфорі, Середземному морі тощо.

Відео дня

"Необхідно було пред`явити позов на 1,5 млрд. дол. Росії на те, щоб відновити ними заподіяне. Коли йдеться про 200 млн. - це дитячий садок. 1,5-2 млрд., щонайменше, потрібно пред`явити зараз їм позов", - сказав В.ВОЛКОВ.

За його словами, для того, щоб виправити наслідки катастрофи, необхідно провести необхідні природоохоронні заходи. "Перший етап біологічного відновлення - запустити рачків, жучків, певні бактерії водні і так далі, а потім запустити певний вид риби, яка харчується цим, а потім інший вид риби, який харчується тим видом риби. Тільки так баланс можна буде відновити. Це довгострокова програма, мінімум, на 5 років", - сказав В.ВОЛКОВ.

Нагадаємо, шторм 11 листопада став причиною надзвичайних подій в Азовському і Чорному морях: за один день затонули чотири судна, шість сіли на мілину, два танкери дістали ушкодження. З танкера "Волгонефть-139", що розламався, в море вилилось близько 2 тис. тонн мазуту. Сталася масова загибель птахів і риби. Крім того, на затонулих суховантажах знаходилось близько 7 тис. тонн сірки.

Росприроднагляд оцінив в 6,5 млрд. руб. (близько 1,3 млрд. грн. - УНІАН) збитки, завдані навколишньому середовищу в результаті аварії декількох суден у Керченській протоці. Основна частка цієї суми - майже 6,1 млрд. крб. - припадає на збиток, заподіяний розливом мазуту з танкера "Волгонефть-139", відзначає прес-служба Міністерства природних ресурсів РФ.