Тема конференції: Всеукраїнська акція “Сонце єдине для всіх”  (допомога онкологічним хворим та формування системи реабілітації онкологічних хворих)  Організатори: Трудова партія України, Благодійний Фонд „Дім Надії”

Доповідачі: народний депутат України Михайло Сирота, голова Трудової партії України; президент благодійного фонду „Дім Надії” Андрій Ревтов та координатор проекту, кандидат медичних наук, професор Сергій Місяк.

Захворюваність на рак в Україні

Відео дня

Злоякісні пухлини є одним з розповсюджених захворювань у світі.  На цей час в світі проживають 11 млн. осіб, що хворіють на рак. У 2020 році кількість людей хворих на рак у світі буде складати майже 27 млн., а кількість людей, яка перенесла лікування з приводу злоякісної пухлини, складатиме майже 75 млн. осіб. В Україні кількість хворих на рак складає більше  860 тис. осіб. Щороку на облік в онкологічних диспансерах береться майже 160 тис. хворих на рак.

Економічний збиток від раку постійно зростає та складає в Україні біля 6 млрд. гривень. Економічний збиток обумовлений наслідками передчасною смертю, передчасним виходом на пенсію та відстороненням хворих від трудового процесу. Серед хворих на рак хворі та онкоінваліди працездатного віку складають 35% від 860 тис. осіб.

В Україні 5 річний термін виживання після радикального лікування складає 38 %, в США та Західній Європі – 58 % від загальної кількості хворих на рак.

Серед дитячого населення України, хворого на рак, з 10 дітей виживає тільки 3 дитини, тоді як на Заході цей показник складає 7 дітей з 10.

Історична довідка.

В СРСР та Україні з 1918 року відсутня законодавча база соціально-правової допомоги онкологічним хворим. Онкологія – єдина медична дисципліна, яка не має реабілітаційного забезпечення для онкологічних хворих. Онкологічні хворі не можуть знаходитися у інтернатах для одиноких людей. Онкологічні диспансери та поліклініки не мають реабілітаційних відділень. В медичних університетах та академіях не дають знань з реабілітації онкологічних хворих. Діти з онкологічними захворюваннями не можуть отримати соціальну, педагогічну, психологічну реабілітацію в соціальних центрах для дітей-інвалідів. В Україні не розроблено методичне забезпечення освіти дітей з онкологічними захворюваннями, які знаходяться в лікарнях по 6 – 9 місяців щороку на протязі 3 – 4 років.

В Україні відсутня система підготовки фахівців – психологів, соціальних робітників, фахівців з фізичної реабілітації, педагогів - реабілітологів для роботи з онкологічними хворими та дітьми.

Учасники реабілітаційного процесу

Учасниками реабілітаційного процесу відповідно до Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні» є : а) фахівці – лікарі, лікарі медико-експертної комісії, психологи, фахівці з соціальної роботи та фізичної реабілітації, педагоги, медичні сестри, волонтери; б) інваліди та хворі, якім надається реабілітація; в) рідні та опікуни, в родині яких знаходяться онкоінваліди та хворі.

Для того щоб провести реабілітацію всіх онкологічних хворих та онкоінвалідів та повернути їх до активного суспільного життя, інтегрувати до праці та зменшити економічні збитки від раку потрібно створити систему реабілітації в Україні.

Ціль проекту.

Створити умови для формування в Україні системи реабілітації онкологічних хворих, підвищення якості життя та їх трудової діяльності.

Задачі проекту:

1. Впровадити навчання фахівців, які повинні будувати та виконувати індивідуальну програму реабілітації для онкологічних хворих та дітей з злоякісними пухлинами.

2. Підготувати законодавчі передумови для зниження економічних збитків держави за рахунок підвищення якості життя онкологічних хворих та інвалідів, їх інтеграції в суспільство та трудову діяльність.

3. Створення у суспільстві позитивного іміджу громадських християнських  організацій, які працюють в сфері соціально-правового захисту прав онкологічних хворих.

4. Об’єднання фахівців різних відомств, громадських організацій та виконавчої влади для створення системи реабілітації онкологічних хворих та її ефективної діяльності.