Сьогодні на прес-конференції в УНІАН відбулася презентація Всеукраїнського фестивалю мистецтв і духовної культури «Українське Різдво».

Як повідомив один з організаторів і продюсер фестивалю Кирило СТЕЦЕНКО, «Українське Різдво» - це особливий мистецько-інформаційний мегапроект, який не лише пропонує щороку понад 40 концертів, обрядодійств, вечірок, дискотек і презентацій, але має також на меті розбудовувати інформаційну мережу для просування суспільних заходів, яким притаманні дух і цінності традиційного українського Різдва.

За словами продюсера фестивалю, цього року пропонується лише презентаційна версія фестивалю, тобто усі заходи, які плануються в ідеальному варіанті фестивалю, не відбудуться.

Відео дня

Як повідомив К.СТЕЦЕНКО, щороку фестиваль «Українське Різдво» відбуватиметься у період від свята Введення у храм Пресвятої Богородиці до свята Стрітення, тобто з 4 грудня до 15 лютого.

Фестиваль складатиметься з трьох великих частин.

Перша частина - передріздвяний період – Пролог, який включатиме в себе три свята – Катерини (7 грудня), Андрія (13 грудня) і Варвари (17 грудня). Святкування проходитиме у Києві у музеї ім. Івана Гончара.

К.СТЕЦЕНКО назвав ці свята «святами жіночої долі», тому буде дотримано основні акценти традиції, тобто на 18.00 пропускатимуть на захід лише дівчат і жінок, і лише з 20.00 зможе “проникнути чоловіча стать”.

Друга частина матиме назву Три свята і включатиме в себе Святе Різдво (7 січня), день Святого Василя (13 січня), Святе Водохреще (19 січня).

У рамках другої частини відбудеться також конкурс української духовної музики імені видатного українського композитора Кирила Стеценка.

Третім і завершальним етапом фестивалю «Українське Різдво» стане відзначення Стрітення. Зокрема, відбудеться заключний концерт у Національній опері, присвячений 125-річчю від дня народження Кирила Стеценка.

Фестиваль ініційовано Міжнародним фондом ім. Кирила Стеценка, він проходитиме за участю Міністерства культури і туризму, а також за підтримки Секретаріату Президента України та Національної ради з питань культури і духовності.