МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» запрошує приєднатися до акції допомоги ВІЛ-позитивним дітям

КИЇВ, Україна – 1-2 грудня у Всесвітній день боротьби зі СНІД за підтримки неурядових організацій, приватних донорів та дипломатичних місій в Україні відбулась друга благодійна виставка-ярмарок «Молоде мистецтво проти СНІДу». Метою акції є формування толерантного та чуйного ставлення до ВІЛ-позитивних дітей.

Наші партнери: компанія Shell Ukraine Exploration&Production B.V., Ейвон Косметікс Юкрейн, міжнародна фінансова група Fortis, центр «Просвіта», видавництво «Смолоскип», видавництво «Зелений пес», видавництво «Дім. Сад. Город», «Трансатлантичні партнери проти СНІДу», МБФ «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», Посольство Королівства Бельгія.

Відео дня

Інформаційні партнери: Перець FM, журнал What’s On.

Ярмарок відкрився в суботу, 1 грудня 2007 року,  о 12:00  у приміщенні галереї мистецтв  «Лавра» за  адресою:  м. Київ, вул. Січневого Повстання 17. На церемонії відкриття звучала музика Й.-С. Баха та К. Бома у виконанні оркестру підліткового клубу «Веселка» Печерського центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді.

На відкритті ярмарку Андрій Клепіков, Виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» зазначив: «Одним із облич епідемії ВІЛ/СНІД є ВІЛ-позитивні діти, які найменше захищені від загрози соціальної ізоляції. Вже вдруге ми об’єднуємо сили з талановитими молодими митцями та професійними художниками, соціально-відповідальними бізнес-компаніями та благодійними організаціями для того, щоби привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних із стрімким поширенням ВІЛ-інфекції в Україні. Ця акція іще раз дає зрозуміти, що турбота про тих, хто потребує допомоги та відчуття причетності до спільної справи можуть згуртувати людей різного віку та професій».

Виставку відкривали: Лілія Подкопаєва, Президент МБФ «Здоров’я поколінь», Володимир Жовтяк, Голова Координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ, Патрік Ван Дале, Генеральний директор компанії Shell Ukraine Exploration&Production, Марк Вінк, Посол Королівства Бельгія в Україні.

До виставки-ярмарку приєдналися більше 300 талановитих дітей-митців, які пожертвували свої художні роботи для продажу. Учасники виставки – дорослі та діти, взяли участь у майстер класах із плетіння бісером, малювання на склі, виготовленні витинанок та іграх. Один із талановитих молодих майстрів, 13-річний Олексій Марченко, який займається гончарним мистецтвом та ліпленням із глини в Оболонському дитячому екологічно-оздоровчому центрі,  сказав: «Ми всім гуртком із задоволенням відгукнулися на пропозицію надати свої творчі роботи для акції допомоги дітям. Спеціально для виставки наш гурток створив більше 230 гончарних та ліпних робіт із кераміки. Мене надихає те, що моє вміння може приносити радість та користь іншим».

В рамках акції відбувся аукціон робіт відомих українських фотохудожників та митців: художників галереї «Kazmina Art Gallery», художників Володимира Нойcа, Анатолія Галицького, Тетяни Горюшиної, фотохудожників – Дмитра Процка, В’ячеслава Маєвського, Міли Тешаєвої, Олександра Нерубаєва та інших.

Після підведення підсумків акції на зібрані кошти буде придбано обладнання для мобільної клініки, створеної спеціально для ВІЛ-позитивних дітей. 

ВІЛ-інфіковані діти в Україні: проблеми та їх вирішення

Обмежений доступ ВІЛ-позитивних дітей до закладів освіти, спеціалізованої медичної допомоги – особливо в регіонах, відсутність державних  стандартів медичного догляду, соціального супроводу та психологічної реабілітації для дітей, яких торкнулася епідемія, дають підстави стверджувати, що ВІЛ-позитивні діти в Україні піддаються дискримінації. Права дитини, зафіксовані у відповідній Декларації ООН, ратифікованій Україною ще в 1991 році,  стосовно ВІЛ-позитивних дітей систематично порушуються.

Перші випадки інфікування ВІЛ в Україні були офіційно зафіксовані  20 років тому. З того часу в нашій країні позитивний ВІЛ-статус зареєстровано майже у 17 тисяч дітей (як тих, хто був «носієм» материнських антитіл, так і тих, хто був інфікований ВІЛ). Абсолютна більшість  з них отримала вірус набутого імунодефіциту від власних матерів. Так епідемія ВІЛ/СНІД, що почалася та продовжує розвиватися переважно в межах уразливих груп, поступово зачіпає ширші верстви населення,  стає проблемою загальнонаціонального масштабу.

Досвід розвинутих країн свідчить, що застосування спеціальної антиретровірусної терапії (АРВ), спрямованої проти ВІЛ,  дозволяє знизити ризик передачі ВІЛ від матері до новонародженого менш ніж до 1%. Згідно з національним клінічним протоколом з попередження передачі ВІЛ від матері до дитини, у нас, як і в інших розвинених країнах,  використовують спеціальні препарати, що попереджують внутрішньоутробне зараження плоду. Такі ліки в Україні надаються всім ВІЛ-позитивним вагітним безкоштовно. Проте, з різних причин, в Україні частка дітей, які успадкували материнський ВІЛ, наразі складає 8,7%.

На жаль, в  Україні   остаточний діагноз (підтвердження чи спростування діагнозу ВІЛ-інфекція) встановлюється дитині не протягом першого півріччя життя, як у розвинених країнах, а у  віці 18 місяців. Таке тривале очікування остаточного діагнозу може надзвичайно зашкодити дитячій долі, ушкодити соціальний та розумовий розвиток цілком здорової дитини.

Комплекс проблем, які з самого народження супроводжують дітей із позитивним ВІЛ-статусом, є однією із основних причин високого рівня сирітства серед цієї групи. За різних причин до 30 % ВІЛ-позитивних дітей живуть у державних закладах опіки. Нині під опікою держави у спеціальних закладах, лікарнях та дитячих будинках знаходиться 500 дітей із позитивним ВІЛ-статусом.

Статистика свідчить, що ВІЛ-позитивні діти практично не мають шансів на всиновлення. За останні 20 років в Україні зафіксовані 2 випадки усиновлення дітей, які живуть з ВІЛ. Зусиллями програми «Родина для дитини» цього року  до прийомних родин було влаштовано 10 дітей, інфікованих ВІЛ.

Як правило після народження такі діти потрапляють до звичайних будинків дитини, а старші – до дитячих будинків, або ж до спеціалізованих інтернатів.

В Україні досі не вирішена проблема доступу ВІЛ-позитивних дітей до навчання у середній школі та дошкільних закладах. Школа або дитячий садочок не мають права відмовити дитині на підставі ВІЛ-статусу, але на практиці це відбувається регулярно.

Навіть якщо дитина залишилася в сім’ї, батьки, котрі  зіткнулися з проблемами доступу до дитячої медицини або дошкільної освіти, не мають можливості повноцінно виховувати та доглядати  дитину вдома.

Україна виголосила проблему ВІЛ/СНІД одним із пріоритетів державної політики. Міністерство освіти і науки,  спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту, мають чітко визначити коло спеціалістів, які мають право доступу до конфіденційної медичної інформації щодо ВІЛ-статусу дитини.

Державні інституції мають забезпечити системну освітню роботу щодо проблем ВІЛ-інфекції з медичними  працівниками, педагогами і вихователями  дитбудинків, притулків, інтернатів.

Ми віримо, що злагоджена робота державних інституцій, перед усім, МОН, МОЗ, Мінмолодьспорту, їхня  співпраця з громадськими ВІЛ-сервісними організаціями,  допоможе вирішити більшість соціальних проблем, від яких потерпають ВІЛ-позитивні діти в Україні..

*** МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» (Альянс-Україна) реалізує дві найбільші в Україні програми із протидії епідемії ВІЛ-інфекції – «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та «Посилення відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні шляхом надання послуг та інформації (САНРАЙЗ)» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Загальний бюджет програм, розрахованих на п’ять років, які виконує Альянс-Україна, перевищує 100 млн дол США. У серпні цього року Альянс-Україна та Глобальний фонд підписали угоду про першу фазу виконання п’ятирічної програми «Підтримка профілактики ВІЛ та СНІД, лікування та догляд для найуразливіших верств населення в Україні» (серпень 2007–липень 2009).