На Луганщині порушено кримінальну справу за фактом використання метанолу при виробництві рідини для миття автоскла.

Про це йдеться у повідомленні заступника начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Ю.КОВАЛЕНКА, розповсюдженій на прес-конференції в УНІАН.

У повідомленні зазначається, що слідчим відділом Рубежанського міського відділу Управління МВС в Луганській області 21 листопада порушено кримінальну справу за фактом незаконного придбання, транспортування, зберігання та використання отруйної речовини метанолу (метиловий спирт) за попередньою змовою службовими особами ТОВ “Експо-Хім” (м.Рубіжне Луганської області) за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.321 Кримінального кодексу України.

Відео дня

ТОВ “Експо-Хім” протягом жовтня-листопада 2007 року виготовляло рідину для миття скла “Обзор 30С”, базовим компонентом якої є метанол. Реалізація продукції здійснювалася в різних регіонах України.

У повідомленні зазначається, що вміст метанолу у вказаній продукції становить близько 30% від загального об’єму, а масова частка метанолу в перерахунку на легкі речовини становить 97,3%, що підтверджено висновками спеціалістів при проведенні експертиз.

За інформацією Департаменту екологічної безпеки Міністерства охорони навколишнього природного середовища, зважаючи на те, що метанол входить до переліку отруйних речовин, на проведення операцій з ним необхідні відповідні дозволи територіальних органів Мінприроди. За даними Ю.КОВАЛЕНКА, ТОВ “Експо-Хім” такі дозволи не видавалися.

При проведенні обшуку у приміщенні ТОВ “Експо-Хім” виявлено та вилучено лінію по розливу продукції, метанол, купаж готової продукції та готову фасовану продукцію.

Коментуючи цю кримінальну справу, присутній на прес-конференції доктор технічних наук, директор Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнології продовольчих товарів Сергій ОЛІЙНИЧУК повідомив, що метиловий спирт - це одноатомний спирт, який отримують хімічним шляхом окису вуглецю і водню, і який використовується у хімічній промисловості. За його словами, метиловий спирт є дуже небезпечним для здоров’я і життя людини.

“Перш за все, метанол уражає судинну систему, викликає сліпоту і відноситься до надзвичайно сильнодіючих отруйних речовин”, - сказав С.ОЛІЙНИЧУК.

За його словами, гранично допустима концентрація метанолу в робочій зоні становить 5 міліграм на метр кубічний повітря.

С.ОЛІЙНИЧУК зазначив, що 5-7 мілілітрів метанолу вже є надзвичайно небезпечними для людини, а 30 мілілітрів вживання призводить до смерті.

За його словами, часто отруєння метиловим спиртом незворотньо викликає сліпоту. Він також зазначив, що відрізнити метиловий спирт за зовнішніми ознаками від етилового спирту дуже важко, практично неможливо.

За словами С.ОЛІЙНИЧУКА, якщо метанол свідомо використовували для виробництва рідини для миття скла, то це злочин.

На його думку, однією з причин використання метанолу для виготовлення рідини для миття автоскла є те, що виробники мають право самі розробляти технічні умови для того чи іншого виду продукції. За словами С.ОЛІЙНИЧУКА, якщо згідно зі стандартом на упаковці має бути написано склад речовини, то технічні умови цього не передбачають.

“Я вважаю, що такий закон спрямований на погіршення якості будь-якої продукції. Якщо це є виробництво, воно має мати належну, нормативну, технічну документацію, без якої працювати не можна”, - додав він.