Прес конференція Організації Об’єднаних Націй до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2007:

20 років епідемії СНІДу в Україні

Дата і час: 30 листопада 2006 року, 16:00

Відео дня

Місце проведення: УНІАН, Хрещатик, 4, Київ

 Контакти:

Для отримання акредитації: 

Тетяна Печончик;  УНІАН; Tel: 8-050-384-7406; Email: larina@unian.net

Для отримання інтерв’ю та додаткової інформації:

Анна Асеєва, ЮНЕЙДС; Tel: 8-050-351-6897; Email: AseevaA@unaids.org

Проф. Ларс Каллінгс, Спеціальний посол Генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі підкреслює критичний стан епідемії ВІЛ і СНІДу в Україні

– зараз в Україні найбільш сильна епідемія аніж будь-якій із країн Європи

“Через 20 років після початку епідемії СНІДу в Україні глобальна епідемія ВІЛ має ознаки вирівнювання, але в Україні вона продовжує зростати,” застерігає Ларс Каллінгс, Спеціальний посол Генерального секретаря ООН Бан Кі-Муна з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі. За словами професора Каллінса, “В Україні зараз найбільша епідемія СНІДу в Європі. Якщо поширення ВІЛ не знизиться протягом наступних трьох років, я боюсь, що в Україні розвинеться перша генералізована епідемія СНІДу в Європі.”

За перші 10 місяців 2007 року було офіційно зареєстровано 14480 нових випадків інфікування серед громадян України, або 48 випадків інфікування кожного дня; порівняно з 43 випадками у 2006 році. Відповідно до національних розрахунків, понад 377,600 людей живуть з ВІЛ в Україні, але офіційно було зареєстровано лише 119,000 випадків. Це означає, що менше третини українців знають про свій ВІЛ статус.

На Засіданні на найвищому рівні ООН щодо СНІДу у червні 2006 року Україна взяла на себе зобов’язання “здійснення усіх необхідних заходів… щодо забезпечення універсального доступу до комплексних програм профілактики, лікування, догляду та підтримки до 2010 року.“ “Пройшло більше року із цієї історичної зустрічі, і Україна ризикує не досягти більшості цілей, які вона ухвалила щодо Універсального доступу до 2010 року,” – стверджує д-р Гундо Вайлер, Голова Тематичної групи ООН з питань ВІЛ/СНІДу.

Рушійною силою поширення ВІЛ в Україні досі є серед споживачі ін`єкційних наркотиків (СІН) та інші вразливі групи. На середину 2007 року, менше 30% споживачів ін`єкційних наркотиків були залучені до програм зменшення шкоди. Вплив на епідемію можна досягти лише тоді, коли будуть 60%, або 190000 всіх СІН, будуть охоплені програмами зменшення шкоди чи іншими програмами профілактики ВІЛ. Споживання ін`єкційних наркотиків – це ще один фактор, який сприяє поширенню ВІЛ у місцях позбавлення волі. Інфікованими ВІЛ є 5000 ув`язнених, але лише у деяких в`язницях вживаються ефективні заходи. Діти та молодь, які живуть на вулиці, залишаються однією з найменш залучених категорій населення: більшість із них вживають наркотики, багатьох втягнуто до секс-торгівлі. Поширеність ВІЛ серед жертв торгівлі людьми зараз майже вдвічі перевищує середній національний показник.

Швидке зростання гетеросексуального розповсюдження викликає занепокоєння стосовно того, що епідемія перейде до загального населення. Протягом останніх 12 місяців, кількість випадків інфікування через гетеросексуальні контакти зросла на 20%. Кількість ВІЛ-позитивних жінок, що народжують дітей, продовжує зростати. Необхідно докласти зусиль, щоб зменшити рівень передачі від матері до дитини. 

Увага до первинної профілактики ВІЛ-інфекції серед загального населення має вкрай важливе значення для успішної протидії ВІЛ/СНІДу. Необхідно значно посилити заходи, спрямовані на донесення до всіх жінок, чоловіків, молодих людей загальної інформації щодо попередження інфікування, а також технологій зміни поведінки, включно з програмами попередження ВІЛ на робочому місці.

Кількість людей, які отримують антиретровірусну терапію (АРТ) зросла більше, ніж на 2000, і становить зараз понад 7000 осіб. Проте розрив між потребою та попитом на лікування збільшується: за оцінками, у 2010 році АРТ потребуватимуть 50000 осіб, або вони помруть від СНІДу.

Лікування ВІЛ потрібно поєднувати з лікування супутніх захворювань, наприклад, туберкульозу чи наркозалежності. Замісна терапія є найефективнішим способом скорочення незаконного вживання наркотиків споживачами ін`єкційних наркотиків. За оцінками ООН, щонайменше 60000 СІН могли б скористатися перевагами такого випробуваного методу лікування. На теперішній час, менше 600 СІН залучені до замісного лікування.

“Незважаючи на публічні заяви з боку вищих політичних керівників в Україні, в Україні досі не вистачає послідовного лідерства з проблем СНІДу. Існує термінова потреба посилення управлінської спроможності уряду України з питань СНІДу як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівнях”, - стверджує д-р Анна Шакарішвілі, Голова об`єднаної групи ООН з ВІЛ/СНІДу. Національний орган з координації всієї діяльності на протидію поширенню СНІДу в Україні – Національна Рада з проблем СНІДу та туберкульозу – досі залишається не повністю дієвою.

ООН вітає початок розробки нової Національної програми протидії ВІЛ/СНІДу на  2009-2013 роки. Програма повинна бути затверджена Верховною Радою України та має містити вимірювані цілі і чіткий механізм виділення коштів.

Система ООН в Україні підтверджує свою відданість щодо надання технічної допомоги з метою посилення інституційної спроможності українського уряду, роботодавців, професійних спілок, комерційних підприємств і організацій громадянського суспільства для національної відповіді на СНІД.

Доповідачі на прес конференції:

o Професор Ларс Каллінгс, Спеціальний посланник Генерального Секретаря з питань ВІЛ/СНІДу у Східній Європі

o Бертіл Ліндблад, Регіональний директор, Департамент регіональної підтримки країн Європи та СНД, ЮНЕЙДС

o Доктор Гундо Вайлер, Голова Тематичної групи ООН з ВІЛ/СНІДу, Керівник програм ВООЗ із IПСШ/ВІЛ/СНІДу 

o Доктор Анна Шакарішвілі, Голова Об’єднаної групи ООН з ВІЛ/СНІДу, Координатор ЮНЕЙДС в Україні

o Доктор Борис Ворник, Заступник Директора ФНООН по Україні

o Пані Йоанна Казана-Вишньовецька, Заступник Представника ПРООН в Україні 

o Пан Василь Костриця, Національний кореспондент МОП в Україні

o Доктор Ігор Олійник, Консультант з програм охорони здоров’я Світового Банку в Україні

o Пан Джеремі Хартлі,  Представник ЮНІСЕФ в Україні

o Доктор Заза Церетелі, Регіональний радник з ВІЛ/СНІД в Україні та Молдові УНЗ ООН

o Доктор Василь Гайдадзієв,  Головний лікар підрозділу охорони здоров’я мігрантів МОМ в Україні

 

 

Контакти:

Для отримання акредитації:  

Тетяна Печончик;  УНІАН; Tel: 8-050-384-7406; Email: larina@unian.net

Для отримання інтерв’ю та додаткової інформації:

Анна Асеєва, ЮНЕЙДС; Tel: 8-050-351-6897; Email: AseevaA@unaids.org

Девіз кампанії Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2007 року:

"Зупинимо СНІД. Виконаємо обіцянку"