23, 24, 25 листопада на Майдані Незалежності у Києві проходитиме громадський меморіально-інформаційний марафон, приурочений до 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили члени Громадського комітету марафону, до якого увійшли громадська організація “Меморіал”, Асоціація дослідників голодоморів в Україні, Спілка офіцерів України, Громадянська кампанія “Пора” та інші громадські об’єднання.

“Відзначення 75-роковин Голодомору повинно стати поштовхом для всього українського суспільства до підготовки та проведення, нарешті, на 16-му році української незалежності, міжнародного трибуналу над комуно-радянським режимом за низку його злочинів проти української нації”, - сказав незалежний експерт, політолог Ігор ХСІВ.

Відео дня

За його словами, саме зараз настав час спокутувати наш великий гріх перед світлою поняттю мільйонів закатованих українців і розпочати розмову про винних у скоєнні комуністичних злочинів проти українського народу та про їх причини.

І. ХСІВ зазначив, що в рамках вшанування жертв Голодомору, протягом трьох днів з 17.00 на Майдані Незалежності транслюватимуться унікальні кіно- та відеосвідчення злочинів комуністичного режиму в Україні, а також документальні фільми відомих вітчизняних та світових режисерів. В перервах між фільмами звучатимуть виступи експертів та науковців. Крім того, невинно убієнних вшанують хвилиною мовчання, буде виконано реквієм, відбудеться церемонія підняття прапорів держав, що визнали Голодомор геноцидом.

Присутній на прес-конференції голова Київської громадської організації “Меморіал” Роман КРУЦИК зазначив, що експозиція, виставлена на Майдані, створена ще в 2001 році і виставлялася майже в усіх державах світу. За його словами, вона відображає не тільки такі трагічні сторінки нашої історії як три голодомори, а й період більшовицького перевороту та політичних репресій.

“Тут є і колективізація, тут є і великий терор 34-39 рр., тут є і Друга світова війна, а також показано брежнєвський і хрущовський періоди”, - додав він.

Крім цього, Р.КРУЦИК висловив занепокоєння з приводу того, що на державному рівні деякі політичні сили не хочуть порушувати тему Голодомору та визнати його геноцидом.

У свою чергу, заступник голови Асоціації дослідників голодоморів в Україні Олександр УШИНСЬКИЙ відзначив особливу заслугу американського історика Джеймса Мейса, який на міжнародному рівні порушив питання Голодомору 1932-33 р.р. За його словами, донині зібрані ним свідчення про Голодомор неопрацьовані зберігаються у підвалах будівлі Верховної Ради України.