Українські і зарубіжні компанії розробили проект реконструкції НСК «Олімпійський» вартістю 2 млрд. дол., який було презентовано сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Серед компаній, що беруть участь у проекті, - німецька будівельна компанія «Штрабаг», турецька будівельна компанія «Ренесанс Констракшн», канадська архітектурна компанія «Брізбін енд Кампані», архітектурно-проектна фірма «АРЗУ» і компанія «Гіпек».

За словами координатора проекту Володимира БУЛАНЬКОВА, на його реалізацію пропонується використати кошти інвесторів (1,75 млрд. дол.) і позикові кошти (25 млн. дол.), водночас участь у проекті державних коштів не передбачається.

Відео дня

Він повідомив, що для фінансування проекту створюється інвестиційний фонд з українських і зарубіжних банків, а також розглядається можливість випуску евробондов.

Як зазначив В.БУЛАНЬКОВ, проект, розроблений канадською архітектурною компанією SCI Brisbin Brook Beynon, називатиметься «Колізей».

За словами директора спортивного департаменту канадської архітектурної компанії «Брізбін енд Кампані» Крістофера ОРАЙЛІ, проект передбачає комплексне вирішення проблем, пов`язаних із проведенням на стадіоні матчів «Євро-2012». Передбачається, що до комплексу ввійдуть реконструйований стадіон з простором зі скла і сталі по периметру чаші стадіону, де розташуються офісні, торгові приміщення, готелі і паркінги тощо.

За його даними, загальна площа комплексу становитиме 1 млн. 162 тис. кв. м. У комплексі передбачений підземний паркінг на 3 тис. машиномісць. У надземній частині комплексу розташуються 4 готельні комплекси на 4 тис. місць, конференц-центр і виставковий центр загальною площею 200 тис. кв. м, офісний центр площею 200 тис. кв. м, апартаменти площею 200 тис. кв. м. Кількість місць на стадіоні зменшуватися не буде.

Проект також передбачає створення олімпійської площі загальною площею 8,5 га і олімпійського парку загальною площею 36 га, будівництво паркінгів на 7 083 машиномісць, двох торгових центрів і розважального комплексу, реконструкцію льодового катка «Крижинка» і створення ще трьох льодових катків.

Весь комплекс робіт передбачається виконати до липня 2010 року.

В.БУЛАНЬКОВ повідомив, що для реконструкції комплексу стадіону необхідні додаткові площі зі спорудами (декілька держпідприємств, тенісні корти, льодовий стадіон «Крижинка»), що належать Міністерству молоді і спорту, які планується задіяти в комплексній забудові. Він зазначив, що переговори з усіма власниками земельних ділянок і споруд були проведені, і досягнуті попередні домовленості. Зокрема, також велися переговори з компанією «Юджин», забудовником ТРЦ «Троїцький».

За словами директора компанії «Гіпек» Володимира СЕРДЮКА, в результаті переговорів сторони дійшли висновку, що будівництво ТРЦ біля стадіону не заважає новому будівництву і евакуації глядачів зі стадіону. Навпаки, ТРЦ «Троїцький» вдало «впишеться» в нову концепцію спорткомплексу.

У свою чергу член Ради директорів німецької будівельної компанії «Штрабаг» Ульріх ВАЙНМАН зазначив, що комплекс розрахований на цілорічне проведення в ньому спортивних, культурних і ділових заходів.

На думку В.БУЛАНЬКОВА, існуючий проект, який розробляла німецька компанія, який недавно розглядався на архітектурно-містобудівній раді Києва, був розроблений в 2005 році і морально застарілий.

За словами В.СЕРДЮКА, ескізний проект реконструкції НСК «Олімпійський», який розробляється компанією «Гіпек» спільно з «Брізбін енд Кампані», планується винести на архітектурно-будівельну раду Києва до кінця цього року. Він додав, що якщо політичне рішення про реконструкцію спорткомплексу не буде ухвалено до 1 січня 2008 року, стадіон не збудує ніхто. В.СЕРДЮК запевнив, що компанії готові брати участь у відкритих конкурсах, і просять Президента України підтримати проект.