Громадські експерти вважають, що кримінальне переслідування наркозалежних в Україні є надмірним, що перешкоджає боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив представник Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло СКАЛА сьогодні на прес-коференції в УНІАН.

“Нормативно встановлений “поріг” притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотиків є набагато вищим, ніж у більшості європейських країн, де епідемію ВІЛ/СНІД вже взято під контроль”, - сказав П.СКАЛА.

Відео дня

На його думку, внесення змін до відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я України дозволить залучити наркозалежних до лікування та соціальних послуг, зменшити рівень злочинності, знизити темпи поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів.

У свою чергу голова Всеукраїнської асоціації зменшення шкоди Сергій БОТВІН зазначив, що на одного засудженого наркопостачальника припадає п’ять споживачів наркотиків.

За його словами, загроза потрапити в місця позбавлення волі змушує споживачів ін’єкційних наркотиків самоізолюватися. На думку С.БОТВІНА, через самоізоляцію споживачі наркотиків стають вкрай важкодоступною групою населення для проведення профілактичних заходів щодо ВІЛ/СНІД. Крім того, додав він, витрати на слідство, судовий розгляд та утримання наркозалежних за гратами обходиться державі у сотні мільйонів гривень.