Спілка громадських організацій “Громадський актив Києва” пропонує киянам оформити прибудинкову територію у власність, щоб уберегти її від забудови.

Про це заявив президент СГО “Громадський актив Києва” Олександр ПАБАТ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Ніхто ніколи з нас не замислювався, на відміну від забудовників, що та земельна ділянка, на якій стоїть наш будинок, вона теж має реальну комерційну ціну, і одна справа забудовнику спілкуватися з віртуальними квартирками, які висять в повітрі, а зовсім інша - спілкуватися з юридичною особою, яка є власником цілісного майногово комплексу, і який стоїть на своїй земельній ділянці. Тоді ніхто не зможе будувати без нашої згоди, ніхто не зможе провести громадські слухання без нашої участі, і ми тоді стаємо людьми, які з мешканців перетворюються на справжніх городян”, - зазначив О.ПАБАТ

Відео дня

За його словами, юридично підтримуючи киян, фракція «Громадський актив Києва» зобов’язується супроводжувати в Київській міській раді документи від співвласників будинків на відчуження землі. Процедура відводу дуже проста і передбачає чотири основні кроки: створення спілки співвласників багатоквартирного будинку, проведення інвентаризації земельної ділянки, отримання проекту відводу і затвердження відчуження землі на сесії Київради.

За словами О.ПАБАТА, всі необхідні документи та висновки можна отримати без проблем. Водночас вартість оформлення землі у власність, за його інформацією, обійдеться майбутнім власникам у суму близько 32 тис. грн., з яких близько 12 тис. грн. коштує проведення інвентаризації землі і близько 20 тис. грн. – проект землевіводу. Процедура відводу може тривати півроку.

О.ПАБАТ повідомив, що нині Громадський актив Києва проводить широку інформаційно-роз`яснювальну кампанію для киян на тему прав на землю: в агітаційних наметах організації можна отримати вичерпну інформацію на цю тему. Крім того, надалі ГАК планує проводити зустрічі жителів будинків із депутатами райрад, Київради та юристів, які розповідатимуть їм про права та можливості розпоряджатися прибудинковою територією на власний розсуд та не терпіти безліч незручностей через, наприклад, незаконне будівництво.

“Якщо ми відчуємо себе власниками і зробимо цей процес по всьому місту як хвилю, то справді ми зможемо досягти максимальних результатів і з потенційних мільйонерів стати справді мільйонерами, і мати можливість надати і своїм дітям, і внукам якусь спадщину,”, - переконаний О.ПАБАТ.

За його словами, “стовідсотковими мільйонерами” на сьогодні є мешканці навіть старих аварійних будиночків на 8-12 квартир, які будували в післявоєнний період полонені. Так, за підрахунками О.ПАБАТА, площа землі, яка може бути відведена під таким будинком, становить до 1 га, а вартість її під забудову - від 2 до 3 млн. доларів, а більш того забудовник повинен при відселенні мешканців компенсувати їм ще й вартість самого будинку.