Круглий стіл «Ліки для українців: питання якості й корупції».

19 листопада з 10.00 до 11:30 в агентстві УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбувся круглий стіл «Ліки для українців: питання якості й корупції».

Відео дня

Цей захід – безпрецедентне явище: об’єднання зусиль лікарів-онкологів, гематологів, фтизіатрів, інфекціоністів, представників неурядових організацій, урядовців та політиків. Метою заходу було обговорення проблеми корупції в системі закупівель медичних препаратів в Україні та пошуку шляхів порятунку українців, які потерпають від неякісних ліків, що надаються державою.

У 2007 році державним бюджетом України передбачено 500 мільйонів гривень  на лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та онкологічних захворювань. Проте невідомо, яка конкретно частка грошей допоможе людям.

Більшість учасників дійшли згоди, що державна система реєстрації та закупівель медичних препаратів потребує негайних змін. Щодо існуючої системи закупівель за найнижчою ціною, то вона є неприйнятною для медичних препаратів, тому що «найдешевший» не означає найкращий у сенсі відповідності вартості-якості. Сьогодні система держзакупівель орієнтована на «своїх» постачальників, вона унеможливлює реальну конкуренцію.

Питання громадського контролю за державними закупівлями медичних препаратів та забезпечення якісного лікування підіймали люди, яких особисто торкнулася проблема важких захворювань. 

Володимир Жовтяк, Виконавчий директор ВБО «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»: «Ми, люди, які живуть із важкими хронічними захворюваннями, хочемо відстояти своє право на якісне та своєчасне лікування. Ми також вимагаємо участі в прийнятті рішень із державних закупівель ліків. І вимагаємо цього тому, що проблема неякісної медицини стосується кожного українця. Ми не можемо мовчати, тому що корупція в медицині значно відрізняється від корупції в будь-якій інший галузі, наслідки її можуть бути фатальними для тисяч людей».

Лікарі, яки брали участь у дискусії, також говорили про проблему великої кількості ліків в Україні, які не відповідають міжнародним стандартам якості, що призводить до неефективності лікування.

Світлана Донська, завідувач Центром дитячої онкології і трансплантації кісткового мозку української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ»:

  «Рівень одужання дітей з онкологічними захворюваннями повинен бути не нижче ніж 70%  – це стандарт кожної цивілізованої країни. Однак досягти цього рівня можна тільки при ретельному дотриманні стандартів інтенсивної хіміотерапії та, безумовно, при виключному використанні медикаментів з доведеними відповідно до міжнародних вимог ефективністю і безпекою. Велика кількість препаратів у нашій країні не відповідає цим вимогам».  

Галина Майструк, лікар-онколог, Національний представник Європейської Коаліції проти раку «Європа Донна»: «Щорічно в Україні реєструється 160 тисяч онкологічних хворих, із них 90 тисяч ми втрачаємо протягом року. Найбільш  негативно впливає на показники смертності недостатнє забезпечення ліками, обмежений доступ до сучасного лікування, перш за все, медикаментозного. 50% пацієнтів не довіряє якості пропонованих у лікарнях та поліклініках безкоштовних ліків. Про це свідчить національне опитування, в якому  взяли участь 800 жінок, хворих на рак молочної залози». 

Світлана Комар, завідувач центром "Клініка для лікування дітей з ВІЛ/СНІДом": “Застосування препаратів невідомої якості призведе до розповсюдження стійких до лікування (резистентних) форм ВІЛ, стрімкого погіршення перспектив лікування ВІЛ-інфекції взагалі та провалу масштабних програм протидії епідемії СНІДу в Україні. Особливої гостроти це питання набуває при лікуванні дітей та майбутніх матерів”.

За результатами круглого столу було прийнято резолюцію, в якій відображені головні висновки дискусії, а саме:

1. система закупівлі медичних препаратів в Україні недосконала, закрита та не 

      враховує темпи захворюваності та методики лікування і повинна бути змінена;

2. найголовнішими слабкими місця системи закупівлі медичних препаратів є: відсутність реальної системи контролю якості медичних препаратів на етапі їх державної реєстрації та в процесі застосування, а також практика затримки здійснення закупівель до кінця року, що залишає мільйони пацієнтів без необхідних ліків.

Резолюцію підписали:

Володимир Жовтяк - Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Олександр Орда  - Перший заступник Міністра охорони здоров’я України

Василь Петренко – Голова комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам

Тетяна Білик - Національний менеджер благодійного фонду «Розвиток України»

Галина Майструк - Національний представник Європейської коаліції з боротьби з раком молочної залози «Європа Донна», Голова правління фонду «Здоров’я жінок та планування сім‘ї»

Наталія Підлісна - Голова правління ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій»

Олена Родзієвська - Представник «PATH»

Ігор Горбасенко - Голова Правління міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів»

Андрій Клєпіков - Виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»

Микола Поліщук - Радник Президента України, Голова ради з питань охорони здоров`я населення при Президентові України

 

Валерій Івасюк - Заступник Міністра охорони здоров‘я України

Олексій Вікторов - Начальник відділу фармацевтичного нагляду Державного фармакологічного центру МОЗ України (окрема думка щодо прекваліфікації ВООЗ)

Ольга Баула - Перший заступник начальника відділу фармацевтичного нагляду Державного фармакологічного центру МОЗ України (окрема думка щодо прекваліфікації ВООЗ)

Світлана Антоняк – завідувач клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України

Світлана Комар - Завідувач центром «Клініка для лікування дітей з ВІЛ/СНІДом»

Дмитро Шерембей - ВІЛ-позитивний пацієнт, заступник Голови Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Наталія Лук’янова - Член Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», Директор МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я»

Олена Юрченко - Пацієнт, Cекретар Національної коаліції «Адвокація проти раку»

Віктор Сердюк - Віце-президент ВБО «Всеукраїнська Рада Захисту прав та Безпеки Пацієнтів»

Віталій Руденко - Голова правління Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу»

Ольга Дєєва,Керівник відділу політики та адвокації ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»Тел: +38 (044) 425-69-89, 425-12-74E-mail: olia@network.org.uaURL: http://network.org.ua