Женева, 17 жовтня 2007 року – Міжнародна організація роботодавців (МОР) подала скаргу проти Уряду України у зв’язку з відмовою Міністерства юстиції зареєструвати зміни до Статуту її члена: Федерації роботодавців України (ФРУ).

7 червня 2007 року ІІІ З’їзд Федерації роботодавців України прийняв зміни до статуту ФРУ з метою модернізації та надання більшого динамізму і фінансових засобів для Федерації. Цей Статут було розроблено на основі всесвітньо прийнятої практики після проведення широких консультацій з членами та прийнято одноголосно.

Міністерство юстиції України відмовилось зареєструвати зміни до Статуту 18 липня 2007 року.

Відео дня

Міжнародна організація роботодавців вважає відмову Міністерства юстиції зареєструвати зміни до Статуту порушенням Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) №87.

Жодне з юридичних положень, на яких ґрунтується рішення міністерства, не відповідає загально прийнятим принципам, відображеним у цій конвенції, зокрема, принципу щодо права організацій роботодавців вільно створювати свої статути та адміністрації.

У результаті МОР подала скаргу до Комітету з питань свободи асоціації Міжнародної організації праці.

МОР просить комітет МОП звернутися до Уряду України із закликом поважати принцип свободи асоціацій, який він зобов’язався дотримуватися – внаслідок ратифікації Конвенції №87 у 1956 році та у зв’язку із своїм членством у Міжнародній організації праці, - забезпечити реєстрацію змін до Статут ФРУ відповідно до статті 3 цієї конвенції та, якщо існує така потреба, внести зміни до невідповідного у цьому контексті законодавства і привести його у відповідність до вимог Конвенції.

Контактна особа: Ерік Ешлін, радник.

Переклад з англійської

Міжнародна організація роботодавців

Женева, 16 жовтня 2007 року

Пану Хуану Сомавіа,

Генеральному директору

Міжнародної організації праці (МОП)

вул. де Морійон, 4

СН-1211 Женева 22

Шановний пане!

Скарга на дії Уряду України щодо порушення прав на свободу асоціації роботодавців

Від імені Міжнародної організації роботодавців (МОР) та Федерації роботодавців України (ФРУ) я бажаю подати скаргу до Комітету з питань свободи асоціації Адміністративної Ради МОП на дії Уряду України щодо порушення положень Конвенції про свободу асоціації та захист права на організацію 1948 року (№87).

Оскаржуються, зокрема, акти порушення права організацій роботодавців створювати свої статути та організовувати свої адміністрації, без втручання органів державної влади (стаття 3 Конвенції №87).

Україна є членом МОП з 1954 року. Україна ратифікувала Конвенцію про свободу асоціації та захист права на організацію 1948 року (№87) у 1956 році. Ратифікувавши цю Конвенцію, Уряд України має зобов’язання поважати права роботодавців, про які йдеться у цій Конвенції, і відповідати на скарги щодо порушень Конвенції №87 перед Комітетом з питань свободи асоціації.

Факти справи

Скарга базується на наступних фактах та зауваженнях:

• 7 червня 2007 року ІІІ З’їзд Федерації роботодавців України (ФРУ) прийняв зміни до статуту ФРУ, що було розроблено на основі всесвітньо визнаної практики та після широких консультацій з членами, з метою модернізації та надання більшого динамізму і фінансових засобів для Федерації. Цей З’їзд було скликано В.О. Голови паном Б.С. Райковим, за підтримки Дирекції, оскільки призначений Голова мав залишати організацію у зв’язку з призначенням на посаду Міністра економіки України. З’їзд відвідали 88% (96 осіб) загальної кількості делегатів, і зміни було прийнято одноголосно (кворумом у 2/3 голосів).

• Основні зміни у Статуті ФРУ були наступними: скасування посади Голови і введення посади Голови Ради ФРУ – ця особа не може бути членом Уряду чи займати керівні посади у політичній партії; призначення Генерального директора, що очолює Дирекцію ФРУ і підзвітний Раді; пряме членство для компаній (раніше лише об’єднання могли бути членами) та посилення повноважень Ради ФРУ.

• Беручи до уваги вимоги Закону України «Про об’єднання громадян», що є частиною законодавства про організації роботодавців (стаття 3 Закону України «Про організації роботодавців»), Федерація роботодавців України подала 25 червня 2007 року до Міністерства юстиції України запит щодо реєстрації прийнятого ІІІ З’їздом Статуту ФРУ з внесеними новими змінами.

• Після розгляду згаданих документів 18 липня 2007 року Міністерство юстиції України видало наказ №518/5 «Про відмову у реєстрації змін до Статуту Федерації роботодавців України».

• Внаслідок прийняття згаданого вище наказу змінений Статут не може набрати чинності і застосовуватися. Це має серйозні наслідки для внутрішнього управління та функціонування ФРУ.

• Після цього, 30 серпня 2007 року ФРУ подала скаргу до Адміністративного суду м. Києва. справа знаходиться на розгляді.

• Відмова з боку Міністерства юстиції зареєструвати зміни до Статуту є порушенням Конвенції №87, жодне з юридичних положень, на яких ґрунтується рішення Міністерства, не відповідає загально визнаним принципам, що містяться у Конвенції №87 щодо права організацій роботодавців вільно опрацьовувати свої статути і адміністративні регламенти.

Висновки

З огляду на викладене вище, МОР та ФРУ просять шановний Комітет з питань свободи асоціації розглянути вищезгадані факти і закликати Уряд України:

(І) Поважати принцип свободи асоціації, щодо чого було взято на себе зобов’язання внаслідок ратифікації Конвенції №87 у 1956 році та його членства у Міжнародній Організації Праці; та

(ІІ) Забезпечити реєстрацію змін до Статуту ФРУ відповідно до статті 3 Конвенції №87; та

(ІІІ) Якщо існує так потреба, привести відповідне законодавство у відповідність до статті 3 Конвенції №87.

Ми заздалегідь вдячні за належний розгляд нашого запиту і завжди готові надати Вам будь-які роз’яснення з питань, які піднято у цій скарзі.

З ПОВАГОЮ,

АНТОНІО ПЕНЬЯЛОСА,

ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР