Вища академічна рада загальнонаціональної програми України “Людина року” визначила володарів міжнародних і спеціальної премій 2007 року.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН, присвяченій оголошенню проміжних підсумків експертного визначення претендентів на здобуття лауреатських звань десятої загальнонаціональної програми “Людина року”, повідомив президент цієї програми Аркадій РАЙЦИН.

“Володарем міжнародної премії у галузі дипломатії став Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Казахстан в Україні Амангельди ЖУМАБАЄВ. Міжнародні премії за видатний внесок у розвиток культури та мистецтва одержать дует братів МЕЛАДЗЕ – Валерій та Костянтин, а також композитор, народний артист Росії Максим ДУНАЄВСЬКИЙ”, - сказав А.РАЙЦИН.

Відео дня

За його словами, спеціальну премію за видатні заслуги також одержить народний артист Росії та України, кінорежисер Володимир БОРТКО.

“Міжнародні і спеціальна премії за 2007 рік будуть вручені під час проведення урочистої церемонії нагородження переможців і лауреатів програми “Людина року-2007”, що відбудеться 22 березня наступного року в Національному палаці “Україна” у Києві”, - повідомив президент програми.

А.РАЙЦИН також додав, що генеральна дирекція загальнонаціональної програми “Людина року” підбила підсумки першого етапу експертного визначення претендентів на лауреатські звання програми у 12-ти з 18-ти номінації, згідно із затвердженим переліком. “На сьогодні у кожній із номінацій визначено 5-6 лідерів. На другому етапі експерти визначать по три кандидати у кожній номінації і це буде оголошено 15 січня 2008 року”, - сказав він.

Серед номінантів на звання “Регіональний лідер року” – голова Донецької облради Анатолій БЛИЗНЮК, голова Вінницької облдержадміністрації Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ, голова Закарпатської ОДА Олег ГАВАШІ, голова Рівненської ОДА Віктор МАТЧУК та голова Львівської ОДА Петро ОЛІЙНИК. Всього на даний час у цій номінації експертами було названо як потенційних претендентів на звання лауреата 26 осіб.

Серед претендентів на звання "Міський голова року" – міський голова Ялти Сергій БРАЙКО, міський голова Полтави Андрій МАТКОВСЬКИЙ, міський голова Херсона Володимир САЛЬДО, міський голова Іллічівська Валерій ХМЕЛЬНЮК, міський голова Феодосії Володимир ШАЙДЕРОВ. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі потенційними претендентами на звання лауреата 30 осіб.

Серед претендентів на звання "Промисловець року" – голова правління, генеральний директор ВАТ “Холдингова компанія “Луганськтепловоз” Віктор БИКАДОРОВ, голова спостережної ради ЗАТ “Сіверодонецьке об’єднання “АЗОТ” Олексій КУНЧЕНКО, президент АТ “Норд” Валентин ЛАНДИК, голова правління ХК “АвтоКрАЗ” Сергій САЗОНОВ, голова правління ВАТ “Сумихімпром” Микола ТРОФИМЕНКО. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 31 особа.

Серед претендентів на звання "Підприємець року" – президент ВТ “УПЕК” Анатолій ГІРШФЕЛЬД, президент “Київ Інвестмент Груп” Андрій ІВАНОВ, голова спостережної ради компанії “НЕСТ” Володимир ТРОФИМЕНКО, голова ради засновників ТОВ “Торговий дім “Мегаполіс” Євген ЧЕРНЯК, генеральний директор МААК “Урга” Леонід ШМАЄВИЧ. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 45 осіб.

Серед претендентів на звання "Фінансист року" – голова правління ВАТ “Родовід Банк” Денис ГОРБУНЕНКО, голова правління ВАТ КБ “Хрещатик” Дмитро ГРИДЖУК, голова правління АКБ “Форум” Ярослав КОЛЕСНИК, голова правління АКБ “Південний” Вадим МОРОХОВСЬКИЙ, голова правління АБ “Укрпромбанк” Олександр СОЛТУС. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 28 осіб.

Серед претендентів на звання "Аграрій року" – президент агрофірми “Сади України” Олексій ЗАЙЦЕВ, директор державного підприємства “Дослідне господарство “Асканійське” Віра НАЙДЬОНОВА, директор ТОВ “Холдинг “Зерноторговельна компанія” В’ячеслав ПЕТРИЩЕ, директор ВАТ “Яготинський маслозавод” Олександр СІРЕНКО, президент агропромислової асоціації “Група компаній “УКРРОС” Сергій ФЕДОРЕНКО. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 25 осіб.

Серед претендентів на звання "Журналіст року в галузі електронних ЗМІ" - Володимир АР’ЄВ (телеканал “5 канал”), Станіслав ЦЕГОЛКО (“5 канал”), Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (телеканал “1+1”), Руслан СЕНІЧКІН (телеканал “Інтер”), Олесь ТЕРЕЩЕНКО (телеканал “1+1”). Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 33 потенційних претендента на звання лауреата.

За словами А.РАЙЦИНА, цього року відновлені дві номінації – “Газета року” та “Журнал року”.

Зокрема, серед претендентів на звання "Газета року” – “Газета по-киевски”, газета “Деловая столица”, газета “Контракты”, газета “Сегодня” і газета “Факти”. Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 15 видань.

Серед претендентів на звання "Журнал року” – журнал “VIVA”, “Женский журнал”, а також журнали “Корреспондент”, “Профиль”, “Фокус”. Всього на даний час у цій номінації експертами було названо 16 журналів.

Серед претендентів на звання "Митець року" – кінорежисер, сценарист, продюсер Оксана БАЙРАК, режисер кіно, театру та телебачення Сергій МАСЛОБОЙЩИКОВ, народна артистка УРСР Кіра МУРАТОВА, балетмейстер Раду ПОКЛІТАРУ, заслужений діяч мистецтв України, скульптор Микола РАПАЙ. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 49 осіб.

Серед претендентів на звання "Спортсмен року" – абсолютна чемпіонка світу 2007 року з художньої гімнастики Анна БЕЗСОНОВА, срібна призерка Чемпіонату світу 2007 року з легкої атлетики Людмила БЛОНСЬКА, чемпіон світу 2007 року з богатирського багатоборства Василь ВІРАСТЮК, бронзовий призер Чемпіонату світу 2007 року з біатлону Андрій ДЕРИЗЕМЛЯ, чемпіон світу з боксу за версією IBO Володимир КЛИЧКО, бронзова призерка Чемпіонату світу 2007 року з легкої атлетики Ірина ЛІЩИНСЬКА. Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 19 осіб.

Серед претендентів на звання “Юний талант року” – переможця дитячого конкурсу “Євробачення-2007” в Україні Ілона ГАЛИЦЬКА, володарка І премії ІІI відкритого конкурсу юних бандуристів ім. Гната Хоткевича в 2007 році Іванна КАЛАШНИК, володарка Гран-прі пісенного фестивалю “Слов’янський базар-2007 у Вітебську» Наталія КРАСНЯНСЬКА, чемпіон світу 2007 року серед юнаків з легкої атлетики (метання диску) Микита НЕСТЕРЕНКО, юний оперний співак Вадим ПАНКРАТОВ, переможець Всесвітньої олімпіади з математики в 2007 році Віктор РЯБЧЕНКО. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 16 осіб.

А.РАЙЦИН нагадав, що експертів представляють понад 100 авторитетних і впливових організацій, структур, фондів, засобів масової інформації. Експертне визначення починається у червні кожного року і закінчується у січні наступного року.