СПІЛЬНА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ З ПИТАНЬ ІМУНІЗАЦІЇ

Вакцинація проти кору та краснухи захистить Україну

Відео дня

15 листопада 2007 року відбудеться спільна прес-конференція Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства охорони здоров’я Укрїни (МОЗ), щоб надати ЗМІ інформацію «з перших рук» про кампанію вакцинації проти кору та краснухи, призначенe на квітень 2008 року.

Європейське регіональне бюро ВООЗ поставило за мету усунути кір та краснуху до 2010 року. Половина країн регіону вже перервали передачу кору. Кількість зареєстрованих випадків кору у європейському регіоні зменшилася з 200 тис. у 1994 році до 30 тис. у 2003. Проте, кір залишається найбільш частою причиною дитячої смерності у світі. У європейсьокму регіоні у 2003 році це захворювання забрало 4 850 молодих життів.

Минулого року Україна пережила безпрецедентний спалах кору. Згідно з даними МОЗ, в Україні було зареєстровано близько 45 тис. випадків кору, що склало до 80 відсотків усіх зареєстрованих випадків захворювання у Європі. Більшість випадків захворювання на кір спостерігалась серед дорослого населення, а для чотирьох осіб скінчилось летально. Спалах був спричинений низькою ефективністю вакцини, зменшенням масштабів імунізації, а також невідповідним збереженням і використанням вакцини на початку 90-х рр.

Вакцинація проти кору є найбільш ефективним з фінансової точки зору заходом охорони здоров’я населення, що дозволяє попередити смерть. З метою усунення кору МОЗ України, за підтримки ВООЗ та ЮНІСЕФ, розробив стратегію з додаткової імунізації осіб віком від 16 до 29 років. Кампанія спрямована на найбільш вразливі вікові групи, аби запобігти новому спалаху захворюваності на кір.

Група екпесртів з МОЗ, ЮНІСЕФ та ВООЗ надасть детальну інформацію про намічені заходи, висвітлить важливість та переваги імунізації молоді та надасть відповіді на запитання.

Запрошені наступні експерти:

- Д-р Людмила Мухарська, Завідувач відділу профілактики інфекційних хвороб МОЗ України  

- Д-р Ріта Путяйнен, Заступник представника Бюро ЮНІСЕФ в Україні

- Д-р Амра Узіканін, епідеміолог, Центр контролю та профілактики захворювань (Атланта)

- Д-р Чінара Айдиралієва, медичний радник ВООЗ, знищення кору та контроль над гепатитом B  

- Д-р Катерина Булавінова, медичний радник, Бюро ВООЗ в Україні

- Д-р Маргарита Баласанян, консультант ВООЗ

Прес-конференція відбудеться у прес-центрі УНІАН у четвер, 15 листопада 2007 року о 15:30 за адресою: вул. Хрещатик, 4.

Для акредитації та більш детальної інформації звертайтесь, будь-ласка, до пані Мирослави Кореневич, Радника з інформування та соціальної мобілізації Бюро ВООЗ в Україні за тел. (044) 425 8828 дод.  78417 чи e-mail: korenevychm@who.org.ua .

 

Довідка по додаткову імунізацію

Усі країни європейського регіону ВООЗ використовують високо ефективні та безпечні вакцини проти кору та краснухи. Ці вакцини містять живий вірус, модифікований зі звичайних або «диких» штамів з тим, щоб значно зменшити ризик серйозних реакцій і водночас підтримувати здатність призводити до догострокового імунітету.

Антитіла до кору та краснухи розвиваються у 95% осіб вже після першої вакцинації, а у понад 90% осіб виробляється імунітет на все життя.

Заходи з додаткової імунізації (ЗДІ) визначені у Європейській регіональній стратегії ВООЗ для кору та вродженої краснухи в якості ефективного та дієвого методу для швидкого розвитку рівня імунітету населення, що відповідає регіональним цілям з цих захворювань. ЗДІ спрямовані на осіб із т.зв. груп ризику, що визначаються на основі епідеміологічних даних.

ВООЗ розробив стратегічний план та рекомендації з нагляду за кором та вродженою краснухою в європейському регіоні ВООЗ. Ці документи визначають ключові стратегії для досягнення цілей, що стосуються розриву передачі вродженого кору та передачі вродженої краснухи (< 1 випадка вродженого синдрому краснухи на 100 тис. живих новонароджених) до 2010 року та надання технічної допомоги у розробці та виконанні програм нагляду за цими захворюваннями. Більш детальна інформація на сайті: http://www.euro.who.int/vaccine/

Програма імунізації досягла значного зменшення рівня захворювання на хвороби, що попереджаються через вакцинацію, а отже стала заручником власного ууспіху. У результаті спостерігається зменшення її пріоритетності та цінності. Проте імунізація залишається пріоритетом у регіоні.

Tel.: +380 44 425 88 28Fax: +380 44 230 28 00 вул. Боричів Тік, 30 м. Київ, 04070, Україна

ел. пошта: hlpco@who.org.ua