Зовнішньополітичні та внутрішньополітичні пріоритети коаліції демократичних сил найбільше відповідатимуть національним інтересам України.

Такі дані експерт-опитування сьогодні на прес-конференції в УНІАН презентував голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “СОЦІОВИМІР”, директор Міжнародного інституту демократії Сергій ТАРАН.

Зокрема, з точки зору відповідності національним інтересам 73,3% опитаних експертів вважають, що зовнішньополітичні пріоритети коаліції БЮТ і блоку «Наша Україна – Народна самооборона» найбільше відповідатимуть національним інтересам України.

Відео дня

66,7% експертів вважають, що внутрішньополітичні пріоритети коаліції демократичних сил найбільше відповідатимуть національним інтересам України.

На думку 13,3% опитаних, внутрішньополітичні пріоритети коаліції у складі НУ-НС і Партії регіонів відповідатимуть національним інтересам.

При цьому лише три експерти з 30 опитаних (або 10%) вважають, що зовнішньополітичні та внутрішньополітичні пріоритети «широкої коаліції» (Партія регіонів + НУ-НС) найбільше відповідатимуть національним інтересам України.

Крім того, майже половина опитаних експертів (46,6%) переконана, що у разі нестворення коаліції демократичних сил Україну очікує нова політична криза і дострокові президентські вибори.

Водночас, лише один експерт з 30 опитаних вважає, що нестворення коаліції Партії регіонів та НУ-НС призведе до нової політичної кризи та дострокових президентських виборів.

Як додав С.ТАРАН, відповідаючи на запитання, хто із ключових українських політиків найбільше не зацікавлений у створенні коаліції демократичних сил (експертам пропонувалося назвати трьох політиків), опитані найчастіше називали лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА (73,3%), №7 у виборчому списку Партії регіонів Ріната АХМЕТОВА (43,3%) і Президента України Віктора ЮЩЕНКА (36,7%).

Крім того, до кола найбільше незацікавлених у демкоаліції політиків потрапили глава президентського Секретаріату Віктор БАЛОГА (33,3%), лідер КПУ Петро СИМОНЕНКО (30%), голова парламенту 5-го скликання Володимир ЛИТВИН (26,7%) та секретар РНБО Іван ПЛЮЩ (10%).

По одному експерту назвали “незацікавленими” лідера БЮТ Юлію ТИМОШЕНКО, та лідерів НУ-НС В’ячеслава КИРИЛЕНКА і Юрія ЛУЦЕНКА.

Крім того, згідно з даними опитування, 70% експертів вважають, що створення коаліції у складі БЮТ і НУ-НС покращить умови для реалізації національних інтересів України у відносинах з США, 60% - з Євросоюзом.

Переважна більшість експертів (53,3%) переконана, що створення цієї коаліції не погіршить відносини з Росією.

Водночас, дещо іншої думки експерти дотримуються щодо реалізації національних інтересів у разі створення “широкої коаліції” (Партія регіонів + НУ-НС). Зокрема, третина опитаних вважають, що створення такої коаліції погіршить умови для реалізації національних інтересів у відносинах з США (26,3% дотримуються протилежної думки, а 43% не змогли визначитися з цього питання). 40% опитаних експертів переконані, що створення “широкої коаліції” погіршить відносини з ЄС (водночас 40% дотримуються протилежної думки, а 20% не змогли визначитися), і лише 20% опитаних вважають, що створення “широкої коаліції” покращить відносини з Росією (натомість 46,6% дотримуються протилежної думки, а 33,3% не змогли визначитися).

Говорячи про вплив Президента на зовнішню політику України у разі створення того чи іншого формату коаліції, С.ТАРАН зауважив, що переважна більшість опитаних експертів (56,7%) переконана, що вплив В.ЮЩЕНКА на зовнішню політику України зросте лише за умови створення коаліції демократичних сил.

Лише 6,7% опитаних експертів вважають, що вплив Президента на зовнішню політику у цьому разі зменшиться, а 36,6% - не зміниться. Натомість, 20% експертів вважають, що вплив Президента на зовнішню політику збільшиться у разі створення “широкої коаліції”. При цьому 26,7% вважають, що зменшиться, а 53,3% – не зміниться.

Опитування Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” за участі Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України проводилось 7-12 листопада. Було опитано 30 провідних експертів, науковців, політологів та політтехнологів.