Цукровий діабет-життя повноцінне чи виживання. Обговорюємо проблему у переддень  Всесвітнього дня діабету"-таку тему має прес-конференція зініціювана Всеукраїнською громадською організацією "Український діабетичний союз".

Населення України - 47 млн.;

зареєстровано хворих на цукровий діабет - 1 млн.;

Відео дня

реально їх більше  2 млн.

Серед населення планети 177 млн. людей з діабетом,

в 2025 році ця цифра подвоїться.

В Україні діє Комплексна програма "Цукровий діабет"

14 листопада -ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДІАБЕТУ

Сьогодні в усьому світі  ЦД являє  собою одну із першочергових проблем в силу його поширеності і тяжких наслідків. Ця хвороба стоїть    на  третьому місці  безпосередніх причин    смерті  після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Через постійно збільшений вміст цукру в  крові розвиваються  важкі ускладнення - сліпота, гангрени   кінцівок, ниркова недостатність, інфаркти та інсульти. Ускладнення цукрового діабету зустрічаються  у 70-80% хворих, а при тривалому  перебігу - у 100%. Ураження серця і судин    спостерігаються у 50-80% хворих на ЦД. Ризик померти від інфаркту міокарду  чи іншої судинної катастрофи  у хворих ЦД  в 4-5 разів  більше ніж в інших людей. У кожного другого  хворого  з нирковою недостатністю  причиною хвороби є  цукровий діабет.  Діабет являється основною причиною сліпоти. Гангрена нижніх кінцівок при діабеті зустрічається в 50 разів частіше  в порівнянні з тими, що не хворіють  на ЦД. Через ускладнення цукрового діабету у світі кожні 10 сек. помирає людина, а кожні 30 сек. проводиться ампутація нижніх кінцівок. Всесвітня Організація Охорони здоров`я визнала цукровий діабет як неінфекційна епідемія. 20 грудня 2006 року відбулася епохальна подія. ООН прийнята резолюція по цукровому діабету,  в якій відмічено, яку серйозну загрозу становить це захворювання в усьому світі і починаючи з 2007 року 14 листопада, як Всесвітній день боротьби з діабетом  буде проходити під егідою ООН. Слід відмітити, що на сьогоднішній день є лише три захворювання (малярія, туберкульоз та СНІД) по яких були прийняті спеціальні резолюції ООН.

Основою упередження розвитку усіх ускладнень цукрового діабету є проведення належного лікування  і відповідного комплексу заходів, направлених на компенсацію захворювання, тобто досягнення показників рівня глюкози крові наближених до нормальних.  Який же реальний рівень компенсації   цукрового діабету у наших хворих? В рамках Всеукраїнської акції  "Від первинної ланки до здоров`я нації", яку ініціювало МОЗ України,  було проведено спеціальне дослідження-вимірювання глікозильованого гемоглобіну в липні-вересні 2007 року. Це питання, а також ефективність виконання  Комплексної програми "Цукровий діабет" та доцільність прийняття нової редакції, недоліків децентралізації поставок інсулінів, стан лікування хворих на цукровий діабет 2 типу препаратами інсуліну та забезпеченість їх цукрознижуючими таблетками обговорюватимуть учасники прес конференції.

президент ВГО УДС Калініченко Павліна Миколаївна

566-23-46

8-097-353 50 80