Засновник і генеральний директор ТОВ «Авіакомпанія «Одеса» Галина КУРОЧКІНА заявляє про спроби незаконного захоплення компанії.

Про це вона повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, за її словами, в серпні 2007 року Одеська міська рада подала до Господарського суду Одеської області позов до Одеського об`єднаного авіазагону про визнання права власності на будівлі і споруди, розташовані на аеродромі „Застава”. Водночас, як зазначила Г.КУРОЧКІНА, ще в 1991 р. власником цього аеродрому і всіх будівель і споруд на ньому стала авіакомпанія «Одеса», а Одеський об`єднаний загін на сьогоднішній день не існує. «Рейдерська схема вражає своєю безпринципністю - „ноу-хау” полягає в тому, що позов пред`явили неіснуючому підприємству. Одеська влада зробила вигляд, що авіакомпанії 16 років не існує», - сказала вона.

Відео дня

Рішенням від 21 серпня ц.р. госпсуд визнав за територіальною общиною м. Одеси в особі Одеської міської ради право власності на будівлі і споруди, розташовані на аеродромі „Застава”. Як вважає Г.КУРОЧКІНА, це рішення незаконно і є спробою захоплення аеродрому. При цьому воно позбавляє компанію споруд ринковою вартістю 100 млн. грн.

21 вересня госпсуд ухвалив друге рішення - про витребування майна і виселення авіакомпанії. А 29 жовтня ц.р. було здійснено силове захоплення компанії за участю судового виконавця і охоронної фірми «Фортеця». «Увірвалися на територію, зламали двері, понівечили майно, припинили діяльність компанії», - заявила Г.КУРОЧКІНА. Таким чином, на її думку, «сьогодні готується хитра схема перепродажу об`єкту».

За словами гендиректора «Одеси», боротьба за ці землі ведеться багато років. Зокрема, ще в 2000 р. Одеська міськрада змінила правовий статус землі аеродрому, ухваливши рішення відвести його частину під кладовище. Як зазначає Г.КУРОЧКІНА, з того часу авіакомпанія не використовує аеродром за цільовим призначенням, а тільки здає будівлі в оренду. За її словами, земля аеродрому цінна тим, що на ній планувалося побудувати житловий масив, це навіть передбачалося генпланом розвитку Одеси. Землі аеродрому становлять 240,3 га, з них 212 га є льотним полем. При цьому Г.КУРОЧКІНА зазначила, що не проти віддати землі, проте з відповідним рівнем компенсацій.

Як повідомила керівник компанії, на сьогоднішній день нею подані касаційні скарги до Вищого господарського суду, проте терміни розгляду справ ще не призначені. Крім того, вона звернулася в Секретаріат Президента, який доручив Генеральній прокуратурі розібратися у вказаній справі. У свою чергу, ГПУ перенаправила матеріали для вивчення в прокуратуру Одеської області. Проте Г.КУРОЧКІНА не надіється на те, що місцева прокуратура щось зробить. «Бездіяльність сприяє скоєнню злочинів у майбутньому», - відзначила вона.