У зв`язку із проведенням 31 жовтня 2007 року Міжнародного дня Чорного моря Зелені країн Чорноморського регіону підготували заяву, у якій закликають до проведення екстреної зустрічі чорноморських країн для реалізації подальших заходів, спрямованих на порятунок Чорного моря від постійного забруднення й надмірного рибальства.

 «Чорне море перебуває в «хворобливому стані», що викликане тривалим забрудненням, втратою біорізноманіття й надмірним рибальським промислом. Трапляються випадки знищення рибного фонду. Необхідно впровадити вже розроблені заходи, а також розпочати нові для лікування Чорного моря й порятунку його від подальшої екологічної деградації». Зелені партії країн Чорноморського регіону також звертають увагу на необхідність проведення боротьби з корупцією й стимулювання процесу демократизації. «Існує прямий зв`язок між існуючим забрудненням, надлишковим рибальським промислом у Чорному морі й відсутністю регулюючого законодавства, слабким рівнем реалізації існуючих міжнародних договорів і корупцією. Громадянам і представникам НДО часто перешкоджають у проведенні акцій протесту. Такого не повинно бути, навпаки їхні зусилля варто було б підтримувати», – так заявляють Зелені Чорноморського регіону.

ЗАЯВА ЗЕЛЕНИХ ПАРТІЙ І ПОЛІТИЧНИХ РУХІВ КРАЇН ЧОРНОМОРСЬКОГО РЕГІОНУ ІЗ ПРИВОДУ ПРОВЕДЕННЯ 31 ЖОВТНЯ 2007 РОКУ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЧОРНОГО МОРЯ

Відео дня

Вилікувати Чорне море!

1. Чорне море перебуває в «хворобливому стані», яке викликане тривалим забрудненням, втратою біорізноманіття й надмірним рибальським промислом. Трапляються випадки знищення рибного фонду. Будучи внутрішнім морем, Чорне море належить до одного з найбільш вразливих морських регіонів світу. Інтенсивне забруднення, яке здійснюється протягом уже декількох десятиліть країнами, розташованими в регіоні Чорного моря, впливає на якість води й морської фауни.

Необхідна екстрена зустріч Чорноморських країн для розробки нових заходів

2. Наші уряди, здається, не розуміють всю серйозність катастрофи. Будучи Зеленими партіями, ми вважаємо за необхідне призупинити існуючий бізнес на його колишньому рівні; і у зв`язку з цим закликаємо до проведення екстреної зустрічі країн Чорноморського регіону. Метою даної зустрічі повинне бути не тільки обговорення й оцінка нових даних, але й вживання термінових заходів, необхідних для припинення забруднення моря, для забезпечення контролю над біорізноманіттям і встановлення твердих обмежень щодо рибальського промислу. Необхідно почати кроки, спрямовані на лікування Чорного моря.

Триває забруднення моря неочищеними стічними водами і його надмірне збагачення азотом 

3. Надмірне збагачення Чорного моря азотом і фосфорними компонентами, що потрапляють у воду в основному із сільськогосподарських, комунальних і промислових джерел (евтрофікація – заростання водойми водоростями) призвело до зміни всієї екосистеми Чорного моря. Ці компоненти потрапляють у море із джерел, що знаходяться у 17 країнах, розташованих у районі водозбору. Частка «участі» прибережних країн становить близько 70% від загального обсягу, практично вся решта забруднюючих речовин потрапляє до моря через ріку Дунай. Більше того, річне скидання більш ніж півмільярда кубічних метрів неочищених стічних вод триває, постачаючи до Чорного моря мікробіологічні забруднюючі речовини. Подібна ситуація несе велику загрозу для здоров`я людей і може зашкодити розвитку сталого туризму й сільського господарства.

Обмеження рибальства в Чорному морі вже не є достатньою мірою для його лікування

4. Недавно проведені наукові дослідження підтвердили факт, який вже добре відомий багатьом рибалкам: надмірний рибальський промисел у Чорному морі викликав значні зміни в морській екосистемі. Згідно з даними дослідженнями, знищення рибного фонду змінило існуючий у морі харчовий ланцюг, викликавши «режимні зміни», що призвело до цвітіння виду інвазіоних медуз. «Однак без контролю над біорізноманіттям і рівнем забруднення обмеження рибальського промислу вже не буде достатньою мірою для відновлення стабільного стану екосистеми», – попереджають вчені у своєму недавньому дослідженні, що увійшло до документів Національної академії наук Об`єднаного Королівства.   

Необхідна боротьба з корупцією і подальша демократизація

5. Дотримання законів, правильне управління й боротьба з корупцією є необхідними заходами для зміцнення зусиль щодо лікування Чорного моря. Контроль над забрудненням і надмірним рибальським промислом необхідно посилити. Порушники законів, а також і державні службовці, які не виконуюють свої обов`язки належним чином, повинні бути притягнуті до судової відповідальності.

Дії громадян і громадських організацій щодо захисту навколишнього середовища повинні підтримуватися, їм не повинні перешкоджати

6. Наші уряди повинні розуміти, що багато громадян і громадських організацій присвятили себе справі порятунку навколишнього середовища й Чорного моря. Їхню діяльність варто високо цінувати й підтримувати, а не перешкоджати. Недавно 15 екологів були арештовані через участь в акції проти сховища ядерних відходів. У Туреччині через відсутність участі громадськості у створенні нової конституції, ми боїмося, що екологічні питання не будуть мати належного розгляду.

Діяти негайно

7. Чорне море має величезну екологічну, соціальну й економічну цінність для всіх країн, які його оточують. Ми не можемо вирішити проблеми кожної країни окремо. Лише ефективне міжнародне співробітництво в даній галузі може привести до успіху. У зв`язку із цим і з приводу проведення Міжнародного дня Чорного моря 2007 року ми закликаємо наших співгромадян, громадські організації, наші уряди й всі міжнародні інституції до негайних дій. Вилікуйте Чорне море!

Зелені партії й політичні рухи:

Туреччини:    Yesiller, Зелені Туреччини;

Болгарії:        Зелена партія Болгарії

Румунії:         Verzii, Зелена партія;

Молдови:       Partidul Ecologist din Moldova,Alliante Verde (PEM AVE)

України: Партія Зелених України і Зелена партія України;       

Російської Федерації: Зелена Альтернатива (ГРОЗА) і Зелена Росія, екологічна фракція партії «Яблоко»

Грузії: Sakartsvelo’s mtsvaneta partia, партія Зелених