Перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТІМОЧКО вважає за доцільне створити на базі полігону твердих побутових відходів № 5 ВАТ «Київспецтранс» сміттєпереробний завод.

Таку думку Т.ТІМОЧКО висловила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Вже прийнято рішення про будівництво в спальному районі Троєщина сміттєпереробного заводу, але доцільніше було б побудувати завод з переробки, а не спалювання сміття, на полігоні №5», - сказала Т.ТІМОЧКО.

Відео дня

На її думку, в Україні відсутня державна політика з поводження з твердими побутовими відходами. «А політика повинна починатися з виробника – яку він використовує тару для своєї продукції, і закінчуватися процесом утилізації відходів», - вважає представник Всеукраїнської екологічної ліги.

Т.ТІМОЧКО також повідомила, що експерти Всеукраїнської екологічної ліги підготували комплекс заходів з реабілітації територій і громадян, що проживають в безпосередній близькості від сміттєвих звалищ. Вона уточнила, що така ініціатива була направлена в кабінет Міністрів України.

У свою чергу, голова Європейської екологічної комісії Ярослав МІСЯЦЬ зазначив, що жителі сіл, розташованих в зоні діяльності полігону №5, вимагають проведення незалежної експертизи спільно з правоохоронними органами за фактом зупинки і відновлення діяльності полігону №5. На їх думку, необхідно також розслідувати факти неефективного використання коштів, що виділяються з міського бюджету Києва на утримання і переоснащення полігону.

«Ми звернулися із запитами, але ні на один з них не одержали відповіді. Для нас інформація про те, як використовуються гроші, як працює полігон і в якому обсязі туди звозиться сміття, є закритою», - сказав Я.МІСЯЦЬ.

Тим часом, директор ВАТ «Київспецтранс» Микола БОГДАНОВИЧ уточнив, що на полігон №5 звозиться близько 600 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік, зокрема 17% - з Києва. Н.БОГДАНОВИЧ також запропонував місцевим жителям і активістам громадських організацій провести спільну зустріч, щоб інформувати про роботу полігону №5.

Як повідомляв УНІАН, в липні 2007 року Київська міська державна адміністрація затвердила проект реконструкції і технічного переоснащення полігону ТБО №5. Так, в переліку основних техніко-економічних показників проекту вказувалося, що кошторисна вартість реконструкції полігону (у цінах 2006 р. з урахуванням ПДВ) становить 69,153 млн. грн., в т.ч. будівельно-монтажні роботи (без ПДВ) – близько 23 млн. грн. Крім того, на матеріально-технічне забезпечення підрозділів пожежної охорони передбачені 966 тис. грн. (з урахуванням ПДВ); на закупівлю природного газу і електроенергії (з урахуванням ПДВ) – 342 тис. грн.

Діяльність полігону твердих побутових відходів №5 ВАТ «Київспецтранс» була тимчасово заборонена Державною екологічною інспекцією України рішенням №6 від 23.02.2007 р. через порушення природоохоронного законодавства. Міністерство охорони навколишнього середовища 3 березня 2007 року дозволило відновити виробничу діяльність на полігоні твердих побутових відходів № 5 ВАТ «Київспецтранс».

За наслідками перевірок полігону №5, які проводила Держекоінспекція протягом осені і зими 2006-2007 рр., було встановлено, що експлуатація полігону проходить всупереч екологічним нормам і українському законодавству. Зокрема, без відповідної документації і висновку екологічної експертизи будується станція з випаровування фільтрату. На полігоні розміщуються відходи без дозволу, без урахування лімітів і з порушенням режиму експлуатації. Мінприроди висунуло «Київспецтрансу» і Київській міськдержадміністрації низку вимог, зазначивши, що дозвіл на відновлення роботи полігону може бути одержаний тільки після того, як будуть усунені виявлені порушення. При цьому факти усунення недоліків повинні бути підтверджені документально.

Полігон № 5 розташований поблизу с. Підгірці Обухівського району Київської області.