У жовтні 2007 року закінчився проект ЕПЛ, який реалізовувався на території України протягом попередніх 9-ти місяців за підтримки Global Greengrants Fund. Проект спрямовувався на дослідження проблеми подання позовів проти екологічних активістів, як спосіб тиску на останніх.

Проект складався із трьох логічно пов’язаних фаз. Протягом першої – досліджувався стан проблеми на території України. В межах перших двох місяців було встановлено, що дійсно вже і в Україні мають місце ініційовані цивільні справи, спрямовані протидіяти громадському рухові та різним формам участі громадськості (більш відомі у міжнародній площині як SLAPP – strategic litigation against public participation). Так, у таких областях України як Львівська, Рівненська, Тернопільська, Одеська, Луганська, Дніпропетровська та у Криму були виявлені випадки подання позовів до екологічних активістів та членів громадських екологічних організацій, спрямовані на припинення їхньої діяльності чи відвернення сил від об’єктів їхньої уваги. На цій же стадії було виявлено, що левову частку таких позовів складають дифамаційні (defamation – англ. «наклеп»).

На другій стадії реалізації проекту крім вже ідентифікованих осіб і організацій  ЕПЛ окреслила коло «потенційних відповідачів» у вищеозначених категоріях справ. Це були активні громадяни, що протягом тривалого часу борються із екологічними проблемами, члени громадських організацій екологічного спрямування, журналісти, які часто пишуть статті на вказану тематику.

Відео дня

За участю двох запрошених експертів у березні і травні 2007 року було проведено два спеціалізовані тренінги у Львові та Києві. 35 учасників із різних регіонів держави отримали необхідні юридичні знання та навички, необхідні для самостійного захисту від цивільних позовів. Основна увага тренерів – практикуючих юристів ЕПЛ та запрошених експертів – була приділена специфіці захисту від дифамаційних позовів та практиці Європейського суду з прав людини у даній категорії справ: позовів про спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди заподіяної честі, гідності та діловій репутації.

Разом з тим, протягом усіх дев’яти місяців реалізації проекту ЕПЛ надавала безкоштовну правову допомогу, та здійснювала представництво інтересів екологічних активістів та журналістів у судах різних інстанцій. Юристи ЕПЛ брали участь у шести судових процесах, по двох із яких справи дійшли до Верховного Суда України. У Рівненській області силами юристів ЕПЛ, пройшовши апеляцію та повернувшись до суду першої інстанції, був залишений без задоволення позов приватного підприємства до голови громадської організації про спростування недостовірної інформації та відшкодування шкоди у розмірі 15 тис. гривен.

Висновком реалізації проекту щодо захисту активістів від SLAPP може бути лише один – проблема вже існує, опоненти екологічного руху активно використовують суд як метод тиску та особливо зловживають наданим правом на охорону честі, гідності та ділової репутації. Недостатньо розроблене і колізійне національне законодавство, а також не-сприйняття національними судоми практики Європейського суду з прав людини іще більше загострюють ситуацію, що викликає необхідність впровадження проектів по наданню екологічним активістам та журналістам необхідних правових знань.

За додатковою інформацією, а також за наданням правової допомоги у разі, якщо Вас переслідують в судовому порядку у зв’язку із вашою природоохоронною діяльністю, Ви можете звертатися до керівника проекту – Єлизавети Алексєєвої, провідного юрисконсульта Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» за телефонами (032) 225-76-82, (032) 298-58-88 або електронною поштою liza@uoregon.edu