Перемога опозиційної партії “Громадянська платформа” на виборах у Польщі сприятиме евроінтеграції України.

Таку думку сьогодні в УНІАН під час засідання круглого столу на тему: “Дострокові парламентські вибори в Україні й Польщі та формування нових урядових коаліцій: уроки для політиків” висловив координатор Європейського колегіуму Польських та українських університетів Іван ШЕРСТЮК (Польща).

"Новий уряд однозначно вплине позитивно на перспективи України на шляху до Європи”, - сказав І.ШЕРСТЮК.

Відео дня

Він переконаний, що лобіюючи свої інтереси через Польщу, Україна зможе відстоювати кращі умови на переговорах з ЄС.

Також політичний оглядач, доктор політичних наук Петро АНДРУСЕЧКО (Польща) вважає, що позиція Польщі за минулого уряду в ЄС була ослаблена, тому Польща була слабким партнером для України на шляху інтеграції.

“Польща позиціонувала себе на периферії ЄС. Зараз практично Польща повертає до Європи і хоче відігравати активну роль в її політиці”, - сказав П.АНДРУСЕЧКО.

Він підкреслив, що маючи сильних партнерів в ЄС, Польща зможе краще лобіювати інтереси України.

В свою чергу, співголова депутатської групи у зв’язках з Польщею у ВРУ 5-го скликання, провідний науковий співробітник інституту світової економіки, професор Володимир ПОЛОХАЛО вважає, що створення в Україні демократичної коаліції між БЮТ і НУ-НС, а також створення у Польщі коаліції за участі “Громадянської платформи” сприятиме появі нового етапу в українсько-польських відносинах.

Він додав, що для створення таких коаліцій в Україні і Польщі є всі підстави.

“Є всі підстави говорити про новий етап, або нову віху реальних змістовних стосунків між Польщею та Україною, які будуть наповненні тим змістом, що визначає стратегічне партнерство,” – сказав В.ПАЛОХАЛО.

Він зазначив, що уважно вивчив програму “Громадянської платформи” і побачив, що в ній є дуже багато спільного з коаліційною угодою, яка підписана між БЮТ та НУ-НС.

“Я не бачу великих розходжень, а бачу дуже багато схожого між цими документами, тому нарешті від вербального і віртуального етапу стосунків ми перейдемо до змістовного і реального”, - наголосив він.