Тендерна палата України заявляє про системні порушення Львівською обласною державною адміністрацією законодавства про державні закупівлі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила віце-президент Тендерної палати України Людмила КРАВЧЕНКО.

Вона повідомила, що ТПУ досліджувала 43 процедури закупівель, проведених Львівською ОДА в період 2006-2007 рр., і встановила порушення вимог закону на 16 млн. грн.

Відео дня

Д.КРАВЧЕНКО зазначила, що найбільш поширеними і грубими порушеннями тендерного законодавства у Львівському регіоні є монополістична змова учасників щодо блокування торгів, проведення закупівель за свідомо завищеними цінами, проведення фіктивних торгів тощо.

Віце-президент ТПУ підкреслила, що найбільш яскраві факти порушень тендерних процедур були встановлені щодо торгів, у яких брали участь підприємства, зареєстровані на депутатів Львівської обласної ради, а також пов`язані з чиновниками ОДА.

«Кожен четвертий депутат і чиновник Львівської обласної держадміністрації та її структурних підрозділів мають свої фірми, а в окремих випадках і кілька фірм, і зазвичай цікавляться торгами, проте вони не повинні нав`язувати свої фірми на тендерах і лобіювати інтереси інших. Це розцінюється як корупція», – сказала Л.КРАВЧЕНКО.

Як приклад віце-президент навела торги, організовані обладміністрацією з відбору підрядника на проведення реконструкції установ охорони здоров`я і загальноосвітніх. Зокрема, зазначила Л.КРАВЧЕНКО, компанія «Авторембуд», яка є збитковою впродовж 2005-2006 рр. і, за інформацією ТПУ, належить депутату облради Богдану БУЦІ, виграла 4 тендери на реконструкцію двох об`єктів обласної психіатричної лікарні, реконструкцію однієї зі шкіл області і на будівництво народного будинку в с.Довге-Гірне. Сума укладених договорів перевищила 9 млн. грн. При цьому за підсумками 2006 року фірма знову стала банкрутом.

Крім того, Л.КРАВЧЕНКО зазначила, що ТПУ занепокоєна тим, що організатором торгів для самостійних розпорядників коштів (лікарні тощо) виступає розпорядник найвищого рівня - Львівська ОДА.

«Як ці дії Львівської обласної держадміністрації можна розцінити: недовіра керівникам підконтрольних структур, щось інше...», - сказала вона.

За результатами дослідження ТПУ, зазначила Л.КРАВЧЕНКО, встановлено також ряд порушень облдержадміністрацією і районними державними адміністраціями процедур закупівель санаторно-курортних послуг і послуг з постачання твердого палива.

«Стає очевидним бажання посадовців Львівської ОДА, її управлінь і структурних підрозділів, місцевих органів влади і самоврядування Львівської області, насамперед, поповнити свої кишені замість того, щоб займатися повноцінним оздоровленням поколінь, будівництвом шкіл та їх опалюванням», – заявила Л.КРАВЧЕНКО.