Не зважаючи на будь – які зміни, щодо правил та принципів державного управління, органи державної податкової служби працюють за старими методами – активно використовують засоби адміністративного тиску.

Як приклад можна привести ситуацію, яка склалась навколо ГК “ТЕКТ”.

Є загальновідомим, що Київською міською радою було прийнято рішення про проведення приватизації АТ ХК “Київмісьбуд”, 80% пакет акцій якої, станом на сьогоднішній день, перебуває у власності територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради Характер прийняття даного рішення та наступні дії Київської міської влади у цьому напрямку, надають усі підстави назвати дане рішення спробою тіньової приватизації АТ ХК “Київміськбуд”.

Відео дня

Акціонером даного товариства, а також майже усіх підприємств, що входять до складу названого холдингу являється ГК “ТЕКТ”.

Саме вона неодноразово висловлювала свою принципову позицію щодо приватизації холдингу, яка полягає у недопущенні порушення під час  проведення приватизації холдингу прав та інтересів кожного його акціонера.

Але напевно у зв’язку з тим, що посадові особи Київської міської влади не спроможні  обґрунтувати власне рішення про приватизацію холдингу, пояснити його необхідність шляхом ведення відкритої публічної дискусії вони прибігли до застосування давно відомих і перевірених часом методів – методів адміністративного впливу на осіб, що не погоджуються з прийнятими рішеннями. 

Саме після публічного оприлюднення своєї позиції з зазначеного питання група компаній зіткнулася з численними перевірками, проведення яких викликало подив, нерозуміння, а інколи і сміх.

З метою вплинути на групу компаній було розпочато проведення прискіпливої перевірки дотримання податкового законодавства ЗАТ “КУА “ТЕКТ”, одного з підприємств, що входить до складу групи.

Компанія є зареєстрованою у Голосіївському районі столиці, відповідно здійснювати перевірку дотримання останньою податкового законодавства повинна Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва, однак остання використовуючи формальний привід необхідності проведення планової перевірки лише розпочала її проводити.

Але бажання податківців наповнити бюджет саме за рахунок ГК “ТЕКТ” є настільки великим, що після того, як особами, що проводять перевірку було зроблено висновок, що діяльність компанії здійснюється у межах податкового законодавства, було прийнято рішення замінити інспекторів податкової інспекції Голосіївського району м. Києва на співробітників ДПА м. Києва.

Окрім цього, нам достеменно відомо, що як співробітникам податкової інспекції Голосіївського району, що проводять перевірку – Збанській Ю.М. – інспектору І-го ранку, Романьку Д.А. – інспектору І-го рангу, Єдинач Т.М. – інспектору І-го рангу, Разживіну М.Г. – інспектору І-го рангу та Лещенку Д.М. – інспектору ІІ-го рангу, так і співробітникам податкової адміністрації міста перед початком проведення перевірки було поставлено чітке завдання – у будь – який спосіб “ускладнити діяльність компанії”.

 Всесильне бажання вплинути на ГК “ТЕКТ” призводить до того, що в ДПА м. Києва викликаються співробітники податкової які вже перебувають на пенсії, але раніше здійснювали перевірки компанії. Так, зокрема до ДПА Києва неодноразово викликали інспектора Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва – Коркішко Л.Г., задля того, щоб вона змогла так би мовити направити “молодих спеціалістів”, підказати на що саме необхідно звернути увагу у ході перевірки.

Саме в зв’язку з тим, що податковими органами було зроблено попередній висновок, що ЗАТ “КУА “ТЕКТ” у своїй діяльності не порушувала податкового законодавства, було вирішено здійснити перевірку усіх підприємств, що входять до складу групи компаній “ТЕТК”, а тому наступним підприємством, що отримало повідомлення про проведення перевірки стало ТОВ “Юридична компанія “ТЕКТ -РЕАЛ”.

Проте вказівка проводити перевірку зазначеного товариства напевно була надана настільки несподіваною, що співробітники податкової служби навіть не встигли оформити повідомлення про її проведення як того вимагає закон, а напевно складали його на ходу, оскільки зазначене повідомлення не було зареєстрованим, не містило дати його складання та зазначений у ньому період за яким мала здійснюватись така перевірка, всупереч закону, перевищував три роки.

І саме внаслідок таких помилок працівники товариства правомірно відмовилися приймати таке повідомлення чим напевно ще більше роздратували замовників таких заходів.

Окрім цього, не зважаючи на те, що під час проведення перевірки ЗАТ “КУА “ТЕКТ”, метою якої є повірка дотримання податкового законодавства компанією, співробітники державної податкової служби вимагали надати їм документи, що не стосуються господарської діяльності останньої та обліковуються окремо від її господарської діяльності, більш того нам також відомо, що вже є готовим рішення про продовження проведення перевірки, не зважаючи на те, що строк даної перевірки ще не закінчився та підстав для його продовження не існує.   

В свою чергу, спостерігаючи за такими діями податківців хочемо зазначити, що протягом усього часу свого існування у діяльності підприємств, що входять до групи компанії, податківцями жодного разу не було виявлено фактів ухилення компанії від сплати податків чи факту допущення будь – якого іншого значного порушення податкового законодавства, а також хочемо зазначити, що нам зрозуміла кінцева мета проведення таких перевірок, яка полягає у перешкоджанні господарські діяльності ГК “ТЕКТ”, з метою змусити останню відмовитися від власної позиції, переконань тощо.

Однак нам прикро усвідомлювати, що незаконні вимоги та вказівки посадових осіб Київської міської влади мають для співробітників органів державної податкової служби більше значення ніж вимоги та положення законів України, та у зв’язку з цим висловлюємо сподівання, що ближчим часом відбудеться якісне оновлення усіх органів державної влади та управління, в тому числі і податкової адміністрації та на зміну корумпованим чиновникам прийдуть нові люди, які не захочуть слугувати інструментом досягнення цілей у руках чиновників середньої влади, а саме у посадових осіб Київської міської влади, а будуть належним чином виконувати покладені на них законом завдання і функції та тим самим підтримуватимуть правовий порядок в країні.

Прес-служба ГК "ТЕКТ"