24 вересня учасники експедиції журналу "Украина ЗА РУЛЕМ" підкорили найвищу вершину України – Говерлу на автомобілі "Нива-Шевроле".

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор журналу "Украина ЗА РУЛЕМ", організатор експедиції Анатолій БУРБЕЗА.

На прес-конференції представник Книги рекордів України урочисто вручив дипломи рекордсменів організаторам, учасникам експедиції, а також партнерам експедиції, без яких сходження було б неможливим.

Відео дня

А.БУРБЕЗА зазначив, що раніше в Україні ніхто на автомобілі не підіймався на Говерлу, висота якої становить 2 тис. 61 м.

У свою чергу, керівник експедиції, майстер спорту з автомототуризму Роман МАРТИНЮК повідомив, що автомобіль перед сходженням пройшов спеціальну підготовку в майстерні Андрія ТЕРНОВСЬКОГО. Зокрема, на «Ниву-Шевроле» були встановлені лебідки і могутній захист днища. Водночас, всі вузли і агрегати автомобіля залишилися без доробок, оскільки сходження на Говерлу мав здійснити серійний автомобіль.

Р.МАРТИНЮК відзначив, що «Ниву-Шевроле» супроводжували автомобілі ЗіЛ-131, ЛуАЗ-1302, пікап «Шевроле-Сільверадо» і квадроцикл.

За його словами, базовий табір експедиції розташувався на висоті близько 1 тис. 450 м, куди повинні були добратися всі машини колони, проте подолати карпатське бездоріжжя змогла лише «Нива-Шевроле».

Керівник експедиції відзначив, що саме з базового табору, де «закінчився навіть натяк на дорогу», 3 вересня почався найскладніший етап підйому до вершини.

Р.МАРТИНЮК додав, що сходження тривало 24 дні, але вже наступного дня після сходження впродовж 5 годин автомобіль за допомогою тросів і лебідки спустили до підніжжя гори.