В Україні вперше видали україномовну Біблію в аудіоформаті. Запис Біблії здійснено на двох дисках у зручному mp3-форматі. Аудіоверсія включає дві найбільш важливі і потрібні для духовного розвитку людини книги: Новий завіт та Псалтир. Реалізувала ідею Українська Православна Церква Київського Патріархату.

Про це на прес-конференції в УНІАН, де було презентовано диски, повідомив прес-секретар Київської патріархії архімадрит ЄВСТРАТІЙ.

За його словами, текст, який використовувався для цього видання – це текст перекладу Святійшого патріарха ФІЛАРЕТА, тобто слово Боже викладено зрозумілою сучасною українською мовою. “Він визнаний як авторитетний переклад не тільки нашою церквою, а також Греко-Католицькою, Римо-Католицькою церквами і провідними протестантськими об’єднаннями України. І не тільки на наше переконання – віруючих, церковних людей, але й за відгуками спеціалістів мовознавців, цей переклад є найбільш відповідним до сучасних норм літературної української мови”, - сказав ЄВСТРАТІЙ.

Відео дня

Присутній на прес-конференції єпископ Тернопільський і Бучацький НЕСТІР, який є одним з авторів ідеї здійснення аудиозапису Біблії, повідомив, що перш за все проект розрахований на людей з особливими потребами – які мають вади зору, не можуть з тих чи інших причин читати та отримувати розуміння слова Божого звичайним способом, а краще сприймають його на слух. Аудіовидання також розраховано на людей похилого віку, яким складно читати, а також на зайнятих людей, яким у сучасному ритмі життя важко знайти час, щоб просто посидіти і почитати Біблію.

Робота над записом, за його інформацією, тривала близько трьох місяців. Текст начитував професійний диктор Микола КОЗІЙ, якого обрали після прослуховування кількох претендентів.

Загальний час звучання аудізапису Біблії - 26 годин, наклад першого тиражу видання – 1 тис. дисків. Незабаром Біблію на дисках можна буде придбати в церковних крамницях, а згодом, як розраховують представники духовенства, і в магазинах продажу компакт-дисків. Примірники запису будуть розповсюджені не тільки в столиці, а й по всіх регіонах України. Коштуватиме примірник від 40 до 50 грн.

Як зазначив єпископ НЕСТІР, якщо експеримент буде успішним, то згодом планується видати в аудіоформаті Дитячу Біблію та Закон Божий.