Всеукраїнське об’єднання “Свобода” має намір провести 14 жовтня Марш за визнання Української повстанської армії.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив лідер “Свободи” Олег ТЯГНИБОК.

За його словами, Марш пройде в рамках заходів об’єднання для відзначення 100-річчя від дня народження Головного командира УПА Романа Шухевича та 65-ї річниці УПА.

Відео дня

О.ТЯГНИБОК повідомив, що учасники Маршу 14 жовтня зберуться біля пам`ятника Тарасові Шевченку о 10-й годині і пройдуть за маршрутом: пам`ятник Тарасові Шевченку - вул. Льва Толстого - площа Льва Толстого - вул. Велика Васильківська - вул. Хрещатик - Майдан Незалежності - вул. Михайлівська - Михайлівська площа - Софійська площа.

За словами лідера “Свободи”, після цього учасники Маршу візьмуть участь у лицарському святі “В обороні рідної землі” на Софійській площі, яке розпочнеться о 12-й годині.

Крім того, зазначив О.ТЯГНИБОК, цього ж дня ВО “Свобода” проведе вулицями Києва автопробіг “УПА – наші герої”. Учасники автопробігу зберуться о 7.30 на в’їзді в Київ по Житомирській трасі.

О.ТЯГНИБОК повідомив, що минулого тижня “Свобода” подала столичній владі заявку на проведення акції, та висловив сподівання, що правоохоронні органи забезпечать порядок у ході їх проведення.

Організатори Маршу розраховують, що в ньому візьме участь не менш як 10 тис. осіб, зазначив він.

О.ТЯГНИБОК також наголосив, що на позачергових парламентських виборах 2007 року “Свобода” змусила НУ-НС та БЮТ звернути увагу на питання визнання ОУН-УПА. За його словами, ще на початку виборчої кампанії лідер НУ-НС Юрій ЛУЦЕНКО стверджував, що визнання ОУН-УПА є абсолютно неважливим “гуманітарним” питанням. Проте наприкінці кампанії представники НУ-НС та БЮТ під тиском реального рейтингу “Свободи” були змушені їздити в Західну Україну, “урочисто присягаючи добиватись визнання українських героїв у новому парламенті”.

“Сьогодні у цих політичних сил більшість в українському парламенті, і коаліція НУ-НС та БЮТ зобов’язана виконувати дану обіцянку. “Свобода” готова запропонувати відповідний проект”, - наголосив О.ТЯГНИБОК.

Водночас, переконаний лідер “Свободи”, чіткий сигнал про необхідність визнання ОУН-УПА має подати Президент України Віктор ЮЩЕНКО. О.ТЯГНИБОК вважає, що таким сигналом мають стати Указ Президента про необхідність визнання ОУН-УПА, відзначення Р.Шухевича та Степана Бандери званням “Герой України”.