Кандидатура В’ячеслава КИРИЛЕНКА на посаду голови Верховної Ради України не є оптимальною, вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН він сказав, що ще до парламентських овиборів проводилось відповідне опитування експертів, і вони майже не згадували кандидатуру В.КИРИЛЕНКА на цю посаду, мотивуючи це тим, що спікером має бути людина з серйозним політичним досвідом і готова йти на компроміси.

Як наголосив О.ГОЛОБУЦЬКИЙ, ідеться про необхідність очолювати весь парламент, а не лише його половину. За його словами, посада спікера - це свого роду “стільчик, на якому всі горять”.

Відео дня

У свою чергу, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА вважає, що В.КИРИЛЕНКО запропонований блоком «Наша Україна – Народна самооборона» не тому, що він “найвидатніший, а тому, що він нічого не зможе там зробити і все вирішуватимуть на Грушевського (йдеться про уряд - УНІАН) та на Банковій (йдеться про Секретаріат Президента - УНІАН)”.

Він додав, що Блок Литвина у цій ситуації не може диктувати так само умови, як свого часу СПУ, оскільки і без нього НУ-НС і БЮТ мають необхідну кількість голосів депутатів - 228 - для утворення коаліції.

За словами В.БАЛИ, ситуація у Блоці Литвина не є простою, оскільки майбутня фракція не є однорідною і в ній майже “50 на 50” розділилися політичні симпатії. Тому, сказав експерт, справа “не у тому, що Володимир ЛИТВИН такий принциповий” щодо дотримання якихось програмних засад і не приєднується відверто до однієї зі сторін, а у тому, що “коли одна з частин фракції не буде голосувати за необхідне рішення, то це поставить його у незручне становище”.

На думку В.БАЛИ, відповіді на запитання, якою буде коаліція, на сьогодні не знають “ні Президент України, ні ТИМОШЕНКО, ні ЯНУКОВИЧ”. За його словами, “ідуть торги”, і як на базарі, «хтось сторгується», а комусь «ціна не підійде і він піде до іншого продавця».

За словами експерта, під час виборчої кампанії Президент Віктор ЮЩЕНКО говорив чітко про свої погляди і позицію. На його думку, зараз Президент “напускає політичного туману”, звучать “туманні вислови” з метою залишатися “головним гравцем у цій політичній ситуації”, а також В.ЮЩЕНКО намагається залишатись головною фігурою, оскільки всі йдуть до нього, намагаючись зрозуміти, що він хотів сказати, якою є його позиція.

Як вважає В.БАЛА, вчорашні ініціативи з приводу скасування закону про Кабінет міністрів і підпорядкування Президенту України силового блоку уряду - це політична гра, у якій хто майже на 100% пообіцяє ці ініціативи виконати, той і буде пролобійований Президентом на посаду прем’єр-міністра України.

Науковий керівник проекту Агентства моделювання ситуацій Валентин ЯКУШИК вважає таку поведінку “шантажем, який є недоречним”. Він нагадав, що ці питання вирішуються у парламенті України, а В.ЮЩЕНКО намагається змінити ситуцію у бік збільшення повноважень Президента, “де-факто шантажуючи і просуваючи їх у неправовий спосіб”.

Водночас О.ГОЛОБУЦЬКИЙ зауважає, що це не можна вважати шантажем, оскільки “Ю.ТИМОШЕНКО хоче очолити уряд, а Президент хоче очолити силовий блок” уряду.

При цьому В.БАЛА прогнозує, що першою спробою у парламенті буде створення коаліції за участю БЮТ і НУ-НС, але не виключає, що хтось із 228 народних депутатів – членів цих двох блоків може не проголосувати за кандидатуру Ю.ТИМОШЕНКО на посаду прем’єр-міністра, і тоді В.ЮЩЕНКО зможе перейти до інших варіантів створення коаліції.