Національний демократичний інститут США закликає українських лідерів відійти від політики конфронтації і зайнятися вирішенням державних проблем.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН співголова делегації спостерігачів НДІ Абнер МІКВА.

За його словами, представники організації констатують, що дострокові парламентські вибори в Україні переважно відповідали міжнародним стандартам проведення демократичних виборів.

Відео дня

Спостерігачі відзначили низку позитивних факторів передвиборчої кампанії та самих виборів. Зокрема, на цих виборах було набагато менше випадків залякування виборців, ніж під час президентських виборів 2004 року; політичні партії та блоки вільно провели потужну виборчу кампанію; а засоби масової інформації працювали без цензури.

Також спостерігачі виділили декілька проблем, що виникали під час виборів народних депутатів України, серед яких заполітизованість членів ЦВК, заборона використання відкріпних посвідчень, проблеми з голосуванням громадян, що виїжджали за кордон, та широкомасштабні неточності у списках виборців.

Інший співголова делегації спостерігачів Національного демократичного інституту Александр ЛОНГОЛІУС, говорячи про рекомендації на майбутнє, вказав на необхідність максимально прозорого проведення підрахунку голосів як на рівні окружних виборчих комісій, так і ЦВК; надання вітчизняним та міжнародним спостерігачам, представникам ЗМІ максимального доступу до стеження за виборами протягом усіх етапів виборчого процесу.

А.ЛОНГОЛІУС закликав партії та блоки визнати результати виборів та утриматися від необгрунтованих звернень до суду.

Водночас він рекомендував судовим інстанціям виносити об’єктивні та незаполітизовані рішення за скаргами, що стосуватимуться виборів.