Громадянська мережа ОПОРА ― це позапартійна загальнонаціональна мережа активістів та громадських організацій.

ОПОРА діє з метою розвитку демократії та громадянського суспільства в Україні шляхом вироблення ефективних механізмів контролю за діями влади з боку громадськості.

У квітні 2007 року ОПОРА розпочала спостереження за політичними процесами, пов’язаними з проведенням в Україні позачергових виборів Верховної Ради.

Відео дня

З попередніми моніторинговими звітами ГМ ОПОРА можна ознайомитися на сайті www.opora.org.ua.

30 вересня на території всієї України за процесом підготовчого засідання, голосування, підрахунку голосів та транспортування виборчої документації в ОВК спостерігали 1500 спостерігачів та 130 мобільних груп ГМ ОПОРА.

Процес голосування на позачергових виборах народних депутатів загалом відбувався в чесній та прозорій атмосфері. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували незначні порушення, які, однак не вплинули на результати волевиявлення та не надали переваги жодній з політичних сил.

Водночас, спостерігачі відзначають значну заполітизованість та не завжди належний рівень компетентності членів виборчих комісій всіх рівнів, що стало причиною ряду процедурних порушень та затримки процесу підрахунку голосів.

ВИСНОВКИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

1. Протягом голосування ОПОРА не зафіксувала порушень, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян. Загалом голосування проходило в вільній та демократичній атмосфері. Серйозних фактів тиску на членів комісій, спостерігачів чи представників ЗМІ, за виключенням окремих випадків, зафіксовано не було.

2.  Найбільшими проблемами в день виборів виявилася низька якість списків виборців, не високий рівень підготовки членів виборчих комісій, заполітизованість їхньої роботи та часто, вільне трактування законодавства. Однак ці проблеми мали загальний характер і в жодному разі не давали переваги якійсь з політичних сил.

3. Окрім того, в день виборів проявилися колізії вітчизняного законодавства. Найбільше це характерно для прийнятих судових ухвал щодо включення виборців до списків після того, як 27 вересня вони мали бути закритими без права внесення змін та доповнень. Також в день виборів члени комісій вільно трактували закон та не враховувала дані Державної прикордонної служби, згідно з якими частина виборців мала бути виключена зі списків.

4. Спостерігачі ГМ ОПОРА з різних куточків України зафіксували такі види основних порушень в день виборів: факти, що можуть оцінюватися як підкуп виборців, ведення агітації в день голосування, порушення процедур під час голосування (видача виборцю більше одного бюлетеня, видача бюлетеня виборцям без паспортів, голосування за межами виборчих дільниць, присутність в кабінці для голосування двох виборців тощо), порушення у виборчій документації та спрощення деяких процедур під час підготовчого засідання та підрахунку голосів.

5. ОПОРА відзначає, що правоохоронні органи в день виборів гідно виконували свої обов’язки та продемонстрували високий рівень скоординованості між різними відомостями та службами.

6. Протягом підрахунку голосів було зафіксовано процедурні порушення, які стали причиною перерахунку бюлетенів багатьма виборчими комісіями та затягування процесу встановлення результатів голосування.

Станом на 7.00 1 жовтня більше третини дільниць (в залежності від регіону, але переважно на Сході та Півдні України) ще не здали в ОВК бюлетенів та протоколів. Частина комісій переписувала протоколи про підрахунок голосів, які були написані неправильно.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Виборчим комісіям - закінчити прийом протоколів у максимально стислі терміни.

2. Суб’єктам виборчого процесу – визнати результати виборів та не оскаржувати їх в судовому порядку. Не робити заяв про фальсифікації на виборах в разі відсутності достатньої кількості підтверджуючих фактів.

3. Правоохоронним органам – в стислі терміни провести розслідування та покарати винних у порушеннях виборчого законодавства під час кампанії, а також в день голосування. Про результат проінформувати громадськість.

4. Після проведення виборів та початку роботи Верховної Ради України ОПОРА закликає розпочати процес обговорення та підготовки змін до чинного Закону України „Про вибори народних депутатів України”, а також сумісного законодавства. В першу чергу необхідно змінювати механізми формування виборчих комісій, внесення змін до списків виборців, участі чиновників у виборчій кампанії тощо. Також ОПОРА закликає у визначені Законом терміни розпочати роботу над створенням єдиного реєстру виборців.

Хід голосування та процес підрахунку голосів

О 7.00 30 вересня 2007 року в Україні розпочався процес голосування на позачергових виборах народних депутатів України. Загалом дільниці відкрилися вчасно, однак приблизно в 10-15% відсотків випадків дільниці відкрилися з незначним запізненням, пов‘язаним з тим, що з технічних причин затягнулося підготовче засідання. Біля 10% це була незначна затримка (близько 5 хвилин), ще біля 5% – дільниці відкрилися до 7.30. В цей час біля дільниці вже була черга виборців, які чекали на відкриття дільниць.

Водночас, напередодні дня голосування (28-29 вересня) відбувалися зміни в складі виборчих комісій, що могло негативно вплинути на їх роботу протягом 30 вересня.

Протягом дня на дільницях не фіксувалося черг. В середньому один виборець перебував на дільниці близько 5-ти хвилин.

Було зафіксовано кілька фактів не допуску офіційних спостерігачів та представників ЗМІ на підготовче засідання, але пізніше ситуація була врегульована. Протягом голосування суттєвих перешкод для роботи спостерігачів на дільницях не було.

Значна кількість виборців не знайшла себе в списках і не змогла проголосувати. Частина з них писали скарги в ОВК або суди. ОПОРА занепокоєна рішеннями судів, що були прийняті після 27 вересня стосовно включення виборців до списків. Відповідні ухвали практично неможливо виконати через те, що списки виборців після 27 вересня закриті. Це може стати однією з причин можливого оскарження результатів волевиявлення громадян після 30 вересня. Такі рішення судів не носили масового характеру, але дезорієнтували виборців та вносили проблеми в роботу виборчих комісій.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, кількість виборців, що прийшли на дільниці та не знайшли себе у списках виборців не перевищує цифру у 500 тис.

Спостерігачі ОПОРИ фіксували спроби підкупу виборців в Кіровоградській, Одеській, Донецькій, Закарпатській, Луганській областях. Справами вже займаються правоохоронні органи.

Також було виявлено спроби застосування так званих „каруселей”, виніс виборчих бюлетенів, видування в урну більше 5 бюлетенів, факти фотографування в кабінці заповнених виборцями бюлетенів. Такі випадки не носили масового характеру та не могли спотворити результати волевиявлення. 

Переважна більшість виборчих дільниць закрились вчасно о 22-00. За поодинокими винятками всі спостерігачі були допущені до спостереження за процедурою підрахунку голосів.

Процес підрахунку голосів не був сповненим серйозними порушеннями, які б свідчили про фальсифікації результатів волевиявлення або такі спроби. Його затягування пов’язане з низьким рівнем обізнаності у виборчому законодавстві членів комісій.

Про низьку кваліфікацію членів виборчих комісій свідчить також те, що в багатьох випадках, члени ДВК довгий час після закриття дільниць вивчали норми законодавства щодо порядку підрахунку голосів на виборчої дільниці.

Процес підрахунку був під контролем партійних та незалежних спостерігачів, тому це сприяло його чесності.

Здебільшого, виборчі комісії намагались дотримуватись  всіх процедур, передбачених законодавством під час підрахунку першого комплекту бюлетенів. Водночас, фіксувалися і порушення.

Найчастішими таким порушення стало заповнення протоколів підрахунку голосів не секретарем ДВК, а усіма вільними членами комісії, інколи – спостерігачами та підрахунок бюлетенів кількома особами, а не особисто головою комісії, як того вимагає закон. Наслідком таких дій можуть стати різні дані паралельного підрахунку голосів, які отримають виборчі штаби.  Що в свою чергу може стати приводом для спроб оскарження результатів виборів та гучними заявами про фальсифікації.

Окружні комісії повертали переписувати протокол в середньому представників кожної третьої виборчої комісії. ОПОРА занепокоєна тим, що процес уточнення відбувається в той час, коли члени комісій вже втомлені, а часто – вже без належного контролю. Відтак, не виключені спроби махінацій.

Приклади:

Підкуп виборців

Ужгород ТВО № 66 члени ДВК № 21 від Партії регіонів видавали по 2 бюлетені в одні руки, а на ДВК № 1-2 Вночі з 29 на 30 вересня А.Любка (представник штабу БЮТ) роздавав студентам Ужгородського національного  університету по 20-30 грн. на руки за БЮТ у гуртожитках.

Закарпатська область ДВК № 41 ТВО №66. Біля дільниці стоїть автобус з ромами, які прибули голосувати. До нього зайшла невідома людина і роздала виборцям гроші. Після цього вони по одному почали заходити на дільниці. ТВО 66 (м. Чоп) В окрузі для виборців, які проголосували (в першу чергу для ромів) пропонують завітати на ярмарок дешевих товарів, де вони можуть придбати речі за пів ціни.

Місто Одеса У ТВО 141 на ДВК 43 з’явилася невідома жінка і голосно розпитувала, де ПРУ платять по 40грн.

В Кіровоградській області представники СПУ займалися підкупом виборців, вартість голосу становила 50 грн. Спостерігачі від ОПОРИ підтвердили цю інформацію. Було зафіксовано та задокументовано організацію підкупу виборців у с. Веселий Кут Новоукраїнського району депутатом сільської ради від СПУ Андрійченко та головою районного осередку СПУ Людмилою Городницькою. Наразі порушниками займається обласне  СБУ та Прокуратура.

За інформацією Гордецького, Кіровоградського обласного прокурора порушено кримінальну справу проти конкретної особи щодо спроби підкупу студентів гуртожитку №4 Кіровоградського Педагогічного Університету.

Одеська область ТВО 134. ДВК №7, 8. Спостерігачі СПУ сиділи на дільницях зі своїми списками та ставили позначки навпроти прізвищ деяких виборців. Складено скарги щодо підкупу виборців.

Робота виборчих комісій

Чернігівська область ОВК №211 м. Чернігів. Постійні суперечки між коаліцією та опозицією. Зранку скандал. Побилися два члени комісії. Проблеми з призначенням складу комісії по округу. Остання постанова приймалася пізно вночі 29 вересня. Рішення по заміні у складі ДВК прийняли по 13 дільницям. Але ОВК почала заміни всіх списків членів ДВК, зсилаючись на Постанову, якої не існує.  Заступник голови комісії  звернув на це увагу і вимагав замінити лише ті списки складу ДВК, які були прийняті вчора. Він підозрює, що по решті складу були прийняті незаконні зміни

В селах Рівненської області фіксувалися випадки  голосування без паспортів. За час перебування спостерігачів на дільниці №77, що в селі Птичів, Дубенського району (ТВО № 154), таким способом проголосували п’ять осіб. А голова, заступник та секретар, взагалі сидять в іншій кімнаті.

Івано-Франківська обл. ТВО 85, ДВК 68: На дільниці скриньки для голосування розташовані в одному приміщенні, а видача бюлетенів здійснюється в іншому.

Івано-Франківська обл. На ТВО 85 ДВК 69 члени комісії розпивали спиртні напої.

Кримінальне втручання

ДВК №74  в Маловисківському районі Кіровоградської області у ТВО №97, виборці вкидали по кілька бюлетенів у скриньку для голосування, складено відповідні акти.

ТВО 95 Кіровоградської області ДВК 72 Спробу винесення виборчого бюлетеню зафіксовано о 9:20.  ДВК №74  в Маловисківському районі ТВО 97 виборці вкидали кілька бюлетенів у скриньку для голосування, складено відповідні акти.

с.  Первомайське Маловиськівського району Кіровоградської області 102 ДВК 97 ОВК офіційний  спостерігач від СПУ Грицаєнко кинув у виборчу скриньку сім бюлетенів. 

Донецька область. Викладачі Донецького національного університету економіки й торгівлі масово змушували студентів, що проживають у гуртожитку по вул. Харитонова, 10 (115 дільниця 40 округу) іти на дільниці для голосування. Щодо порушення складено акт. Також тиск на студентів відбувається й у Донецькому національному університеті, там студентів змушують іти на виборчі дільниці декани й профорги факультетів у примусовому порядку.

Луганська область. Близько 12.30 правоохоронні органи в територіальному виборчому окрузі №106 на дільниці №77 забрали у відділок голову та члена комісії від ПРУ. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли на цій дільниці виборцям видавали по два бюлетені. В Луганській області поширеною стала ситуація, коли після приїзду до виборця, який подав заяву про голосування за місцем перебування,  з`ясовується, що виборець жодної заяви не писав! Невідповідність почерку видно неозброєним оком. Подібні випадки зафіксовано на ВД № 5 ТВО № 108 та ВД № 37 ТВО № 107 Луганської області (з 20 поданих заяв - 7 виявилися підробленими). Членами дільничних виборчих комісій та офіційними спостерігачами складено акти на фіксування даної ситуації. Щодо ТВО № 108 стало відомо, що заява потрапила до дільничної комісії від представника Партії Регіонів. В другому випадку суб`єкт подання заяви про голосування за місцем перебування з`ясовується. Особам, що підробили заяви осіб для голосування за місцем перебування може загрожувати відповідальність за підлог виборчої документації. На ВД № 37 члени виборчої комісії хочуть відокремити вкинуті цими 7 особами бюлетені шляхом порівняння з контрольними талонами, що прямо порушує таємницю голосування (ст. 5 Закону про вибори народних депутатів).

Закарпатська область: ТВО 37 № 5 - невідомий викрав один листок зі списку виборців на дільниці. У ТВО 66 на ДВК № 102 - викрадено печатку комісії. Члени ДВК самі заповнювали виборчі бюлетені і намагалися вкинути в урни.

За словами керівника обласного штабу Партії регіонів було затримано міжнародного спостерігача з ОБСЄ, який мав на руках копію списку виборців. Згідно з законом він не мав на це права. На ДВК в селі Часлівці виборець намагався проголосувати за дружину (прийшов з її паспортом). Спостерігач хотів взяти паспорт, щоб перевірити, а виборець не дозволяв. В решті-решт паспорт в сутичці було порвано. Виборець втік з місця події, а спостерігача затримала міліція. 

Поновлення у списках виборців

На ОВК №109 у Сєвєродонецьку було прийнято рішення зобов’язати ДВК видавати бюлетені особам, яких було виключено зі списків виборців за даними Прикордонної служби України як громадян, що перетнули кордон та не повернулися. Такий факт було зафіксовано на 218 ОВК у м. Києві. 

Львівська область У ДВК №51 116 ТВО, що у Жовківському районі, людям які приходили на виборчу дільницю та знаходять себе у списку осіб, які знаходяться закордоном, дозволяють голосувати. Члени ДВК аргументують свої дії усним розпорядженням ЦВК, згідно якого в таких ситуаціях виборець має принести закордонний паспорт та засвідчити, що прибув на територію України після 27 вересня.

Члени комісії стверджували, що ЦВК повинна надіслати постанову найближчим часом.

Вінницька область. У Вінницькому та Козятинському районах спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки видачі двох бюлетенів одному виборцю. Протягом 27-29 вересня, коли вносити зміни до списків виборців заборонено було прийнято більше 110 судових рішень про включення виборців до списків.

Агітація в день виборів

Чернівецька область ОВК №209.

На ДВК №39 с.Чорнівка голова сільської ради пан Гелетей відкрито агітував за СПУ також він споював виборців перед дільницею.

Луганська область Зафіксовано факти привозу виборців на дільниці легковими автомобілями в місті Алчевську. Представник штабу ПРУ громадянин Бурлако підтвердив інформацію та додав, що містом курсує 135 авто та мікроавтобусів для підвозу громадян на ДВК та показав папку угод з водіями, але детально ознайомитися з ними не дав. Місто Алчевськ не є винятком, такі випадки фіксувалися у всій Луганській області.

У Кіровоградській області масово розсилаються смс наступного змісту: «Не приходьте на вибори, якщо явка буде менше 50 %,  вибори не відбудуться. Янукович залишиться! Перешли другу.» На ТВО 95 ДВК 31 спостерігачі зафіксували два агітаційні автобуси Партії Регіонів, запропонували ДВК узяти мобільні урни та поїхати з ними по виборцях на дому.

У м. Ужгороді агітаційні матеріали та політична реклама протягом дня голосування були розміщені на офіційних стендах та парканах.

На кількох ДВК в м. Кіровограді зафіксовано  випадки свіжої розклейки агітпродукції за КПУ та масова роздача листівки без вихідних даних з символікою БЮТ і НУ-НС з закликом голосувати за НУ-НС.

Сумська область м. Суми ТВО 158 зафіксована свіжа агітація Блоку Людмили Супрун та Партії регіонів. У день голосування відбувався мітинг у сквері ім.Т.Шевченка з використанням символіки БЮТ.

Задокументовано факти організованого підвезення людей похилого віку Партією Регіонів на ДВК 2, 8 ТВО 99, ДВК 45, 49, 48 ТВО 94.  На деяких автівках розміщено символіку ПР і майже усі пофарбовані в партійні кольори, мають напис «Зроби правильний вибір». Представник ПР підтвердив цю інформацію на прес-конференції, потрактувавши такі дії, як допомога ближнім. Обласна прокуратури прокоментувала ці факти як порушення виборчого законодавства. Не зважаючи ні на що, розвіз виборців продовжувався протягом дня.