Комітет виборців України не має даних про скоординовану організацію фальсифікації результатів позачергових виборів до Верховної ради України.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова КВУ Ігор ПОПОВ.

“Ми можемо говорити, що КВУ на сьогодні не має даних про якісь скоординовані всеукраїнські кампанії по фальсифікації результатів виборів ”, - сказав він.

Відео дня

За інформацією І.ПОПОВА, загалом процедура голосування у другій половині дня, як і до цього, відбувається прозоро та вільно. Найбільше проблем, за його словами, залишається зі списками виборців. При цьому він акцентував увагу, що ця “проблема в однаковій мірі порушила права виборців і одного і іншого політичного табору”. “Тому ми не можемо говорити про те, що ця проблема надала незаконні переваги одній чи іншій політичній партії”, - сказав І.ПОПОВ. Хоча він не виключає, що маленькі політичні партії будуть “найбільше педалювати саме на цій проблемі”, оскільки вона може зачепити саме їхні права, тобто коли виявиться, що для них не вистачає 50-70 тис. голосів для того, щоб досягти 3%, необхідних для проходження в парламент.

Окрім проблеми зі списками, КВУ зафіксував проблеми, пов’язані з організацією виборів. Зокрема, брак виборчих бюлетенів на дільницях, здебільшого закритих (в лікарнях та закладах позбавлення волі), хоча їх було надруковано достатню кількість, причому з проставленими номерами цих дільниць.

“Це вже буде робота для правоохоронних органів, куди попропадали ці бюлетені”, - зазначив І.ПОПОВ.

За його словами, зафіксовані були поодинокі факти порушення прав спостерігачів на доступ до процесу голосування. Залишилась проблема щодо неузгодженості дій між судом та ДВК щодо уточнення списків виборців. Окремі випадки є щодо спроб партій чи блоків привернути увагу виборців за допомогою прихованої агітації в день виборів, зокрема, мова йде про лайт-бокси з обличчями відомих політиків “причому всіх політичних мастей”, закінчуючи спробами поставити біля виборчих дільниць мікроавтобуси, розмальовані в кольори певних політичних сил і т.д. Були також поодинокі факти вкидання кількох бюлетенів одним виборцем чи видання кількох бюлетенів в одні руки, купівлі бюлетенів і т.д.

“Але занадто багато голосів таким чином купити неможливо”, - зауважив підсумовуючи І.ПОПОВ.

Він також зазначив, що якщо якісь фальсифікації плануються, то найлегше це зробити на етапі підрахунку бюлетенів на виборчій дільниці. КВУ має намір "пристально спостерігати” за тим, чи не будуть виганяти представників політичних опонентів і членів дільничних комісій із дільниць, чи не будуть видаляти спостерігачів під різними приводами і т.д. в період після закриття виборчих дільниць. Першу оцінку вони збираються оприлюднити близько опівночі, другу – вже об 11.00 ранку 1 жовтня в УНІАН.