Щороку в Україні від передозувань наркотиками та хвороб, пов’язаних з їх вживанням, помирає близько 120 тис. осіб.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН відомий правозахисник, лікар-психіатр, директор Українсько-американського бюро з захисту прав людини Семен ГЛУЗМАН.

При цьому він наголосив, що Україна – єдина в Європі держава, у якій немає наркополітики.

Відео дня

Водночас С.ГЛУЗМАН заявив, що наркобізнес – високорентабельна галузь виробництва, “яку розвивають посадові особи найвищого рівня”.

За його словами, масштаби наркоманії в Україні вражають - понад 1% українців вживають наркотики або є співзалежними, а це вже масштаби пандемії. Наркологи не можуть впоратися з нею, адже в Україні немає жодної державної реабілітаційної структури для наркозалежних.

С.ГЛУЗМАН наголосив, що держава не лише самоусунулася від розв’язанні цієї проблеми, а й ухвалює сприятливі для ведення наркобізнесу закони. Зокрема, впровадження замісної терапії – лікування метадоном та трамадолом, на його переконання, лише поглибить кризу. Ці препарати, власне, і є наркотиками, але більш руйнівними для людини, бо залежність від них сильніша, ніж від так званої “ширки”.

“Ми проти того, щоб “саджати” молодих людей на метадон, їм ще можуть допомогти реабілітаційні програми. До того ж, у багатьох європейських країнах відмовляються від цієї терапії”, - заявив С.ГЛУЗМАН.

У свою чергу присутній на прес-конференції віце-президент громадської організації “Рух дружин і матерів проти аморальності”, генерал СБУ Валерій КРАВЧЕНКО заявив, що, за даними Міністерства охорони здоров’я, для потреб хворих потрібно 5 млн. ампул метадону щорічно, натомість виробляють 95 млн. Зрозуміло, що 90 мільйонів вживається наркозалежними людьми, сказав В.КРАВЧЕНКО.