Експерти з питань повернення в Україну спадщини Михайлівського Золотоверхого собору наголошують на необхідності продовжити українсько-російські переговори з цього питання.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН керівник Центру досліджень проблем повернення та реституції культурних цінностей, один з ініціаторів та учасник офіційних українсько-російських переговорів щодо ідентифікації та повернення спадщини Михайлівського собору Сергій КОТ.

Він нагадав, що у 2008 році виповнюється 900 років від дня започаткування будівництва Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, і цей факт робить актуальною тему подальшої долі офіційних українсько-російських переговорів щодо повернення в Україну предметів мистецької спадщини Михайлівського Золотоверхого собору, що знаходяться на території Росії.

Відео дня

При цьому С.КОТ зауважив, що переговори тривають вже 10 років.

“Коли йдеться про те, що хтось висуває претензії, хоче забрати з музею, де десятки років ці речі зберігалися, музейники з ними звиклись, є просто інстинкт музейного співробітника, які все тягнуть до себе, і нічого не хочуть віддати, тому непросто йдуть переговори”, - сказав він.

За словами С.КОТА, проведена робота дозволила суттєво уточнити перелік пам’яток художньої спадщини Михайлівського собору в музеях РФ й обставини їхнього переміщення, прослідкувати долю окремого предмета після демонтажу зі стін собору. Він нагадав, що в процесі переговорів представники російської сторони офіційно визнали права України на 11 фресок ХІІ ст., які зберігалися в Державному Ермітажі (Петербург). У 2001 році Україні було повернуто 4 фрески, та у 2004 ще 7 фресок, які нині зберігаються в фондах музею історії Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Водночас, С.КОТ зазначив, що в Україну повернуто лише частину фресок та не повернуто поки що жодної мозаїки з числа виявлених у Росії українськими фахівцями. Він зазначив, що на сьогодні в музеях Росії залишається 15 об’єктів пам’яток мистецької спадщини собору ХІ-ХІІ ст.

Крім того, С.КОТ повідомив, що у 2007 році виповнюється 10 років від початку системних досліджень долі мистецької спадщини Михайлівського собору в контексті пошуків та повернення втрачених реліквій національної культури.

Експерт зазначив, що в процесі досліджень вперше за багаторічну історію вивчення цієї унікальної пам’ятки української культури було створено повний каталог усіх відомих збережених фрагментів мозаїк та фресок зі стін собору, що знаходяться на території України та за її межами. До каталогу включено і описано 14 мозаїк та 30 фресок ХІІ ст. У тому числі було встановлено, що значна кількість пам’яток зі стін собору знаходиться на території РФ, зокрема шиферна плита ХІ ст. із зображенням святих вершників.